A Semmelweis Egyetem hat karán összesen 2074 hallgató kezdheti meg tanulmányait magyar nyelvű képzésben a 2018/19-es tanévben, közülük 122-en önköltséges formában tanulnak majd.

Az egyetem népszerűségét jelzi, hogy egyes szakokra többen adták be jelentkezésüket az előző évhez képest, és az első helyes jelentkezések száma is nőtt, a hazai szakegyetemek közül a Semmelweis Egyetem képzéseire szerettek volna legtöbben bekerülni első helyen – összegezte dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. Hozzátette, a népszerű szakokon ennek megfelelően a ponthatárok is nőttek a tavalyihoz képest, az orvos-egészségtudományi területen ide kellettek a legmagasabb pontszámok a társegyetemekkel összehasonlítva.

Az Általános Orvostudományi Karra első helyen 1167-en szerettek volna bekerülni, ami 15 százalékkal több, mint a tavalyi jelentkezők száma és 6 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál, ami az egyetem orvosképzésének növekvő népszerűségét jelzi – ismertette dr. Hunyady László dékán. Hozzátette: ezzel is összefüggésben nőtt a ponthatár, idén a sikeres felvételihez 441 pontra volt szükség az állami, és 460-ra az önköltséges képzésben, így összesen 381 főt vettek fel, akik közül hárman tanulnak majd önköltséges formában.

Az Egészségügyi Közszolgálati Karon összesen 119-en kezdhetik meg tanulmányaikat három szakon (egészségügyi szervező BSc, egészségügyi menedzser MSc, szociális munka MSc). Dr. Pethesné Dávid Beáta dékánhelyettes elmondta, hogy az egészségügyi menedzser és szervező képzésben sikerült feltölteni a rendelkezésre álló kapacitást. A szociális szférában tapasztalható bizonytalanság miatt ugyanakkor az elmúlt években csökkent az érdeklődés a szociális munka mesterképzés iránt – tette hozzá.

Az Egészségtudományi Karra tavalyhoz képest 70 fővel többet, 1224 hallgatót vettek fel idén, minden szakon feltöltve a rendelkezésre álló kapacitást, a felvettek közül 99-en tanulnak majd önköltséges képzési formában. A kar képzéseire jellemzően két-háromszoros a túljelentkezés, idén is a gyógytornász (435 pont) és a dietetika (418 pont) voltak a legnépszerűbb szakok, négy-ötszörös túljelentkezéssel, ezért itt voltak a legmagasabbak a ponthatárok is – tájékoztatott dr. Vingender István dékánhelyettes.

A Fogorvostudományi Kar 100 hallgatót vehetett fel, közülük egy fő önköltséges képzésben tanul majd. A bejutáshoz 434 pontra volt szükség az államilag finanszírozott képzésben. Az előző évhez képest három ponttal nőtt tehát a határ, és a jelentkezők száma is emelkedett – mondta dr. Bartha Károly dékánhelyettes, aki kitért rá, hogy ezzel a rendelkezésre álló kapacitást teljes mértékben fel tudják tölteni.

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyógyszerésztudományi Karon idén is maximális létszámmal, 150 fővel indulhat el a félév, ebből önköltséges képzésben hárman tanulnak majd. Idén 392 pontot kellett elérni a sikeres felvételihez az államilag finanszírozott képzésben. Dr. Zelkó Romána dékán elmondta, a jelentkezők átlagpontszáma ezúttal is magas – 423 pont – volt.

A Pető András Karon az eddigi 70 helyett 100 jövendőbeli konduktor kezdheti meg tanulmányait a következő tanévben, a kar összesen, a pótfelvételi eljárással együtt 106 hallgatót vehet majd fel – ismertette dr. Deák Adrienn dékánhelyettes. Az idei évben kétszeres túljelentkezés mellett 284 pontra volt szükség a sikeres felvételihez.

Az idei felvételi során több mint 107 ezer diák jelentkezett egyetemre és főiskolára. A legnépszerűbb osztatlan képzések között szerepel az általános orvos, a fogorvos és a gyógyszerész képzés, a sokak által megjelölt alapképzések közé pedig egyebek mellett az ápolás és betegellátás szak is bekerült.

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció/archív): Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.