A Magyar Rektori Konferencia szervezésében Magyarországra látogató Brazil Rektori Konferencia (ABRUEM) képviselői körútjuk keretében a Semmelweis Egyetemre is ellátogattak. A brazil egyetemekkel meglévő korábbi együttműködések folytatását például az Erasmus+ programban való közös pályázattal képzelik el a felek.

Korábban a Semmelweis Egyetem részt vett a brazil kormány „Tudomány Határok Nélkül” című programjában, így a 2013/14-es, 2014/15-ös, 2015/16-os tanévekben az ÁOK-n 30, az ETK-n 34 és a GYTK-n 19 brazil hallgatót fogadott. A brazil delegáció mostani látogatása lehetőséget adott arra, hogy a dél-amerikai ország felsőoktatási intézményeinek vezetői bemutatkozzanak, valamint, hogy ők is képet kapjanak a Semmelweis Egyetem képzéseiről, kutatásairól és helyéről a világ egyetemei között.

A delegációt dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja, dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) dékánja, dr. Molnár Miklós, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) graduális képzésért felelős dékánhelyettese, dr. Pop Marcel a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és dr. Vadlövő Judit a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának ügyvivő szakértője fogadták.

Miután dr. Pop Marcel bemutatta a Semmelweis Egyetemet, dr. Adélia Maria Carvalho de Melo Pinheiro az ABRUEM elnökhelyettese elmondta, hogy azon hét brazil egyetem képviselői vesznek részt a találkozón, amelyeken egészségügyi, orvosi képzés és kutatás zajlik. Pinheiro elnökhelyettes javasolta, hogy a diákok cseréjére vonatkozó együttműködés mellett fontolják meg a kutatási együttműködéseket is. Dr. Nagy Zoltán Zsolt szólt róla, hogy örömmel vennék, ha több brazil hallgató tanulna az egyetemen, amelyre az Erasmus+ program keretében van mód. Dr. Carlos Luciano Sant’Ana Vargas, az Universidade Estadual de Ponta Grossa rektorának érdeklődésére dr. Molnár Miklós elmondta, hogy a rezidensképzéshez a magyar nyelv ismerete szükséges, ugyanakkor a direkt kontaktus nélküli szakterületekre érkezhetnének brazil hallgatók rövid gyakorlati időszakra, mert ott elég az angol nyelv ismerete.

A találkozó végén a résztvevők megállapodtak abban, hogy dr. Pop Marcel igazgató javaslata alapján kijelölik a konkrét együttműködési területeket, ide értve az Erasmus+ programra való esetleges közös pályázat benyújtását.

Dr. Vadlövő Judit

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.