A kétszáz éve született Semmelweis Ignác életét és korát mutatja be a Bélyegmúzeumban megnyílt tárlat magyar és külföldi bélyegeken keresztül. A Semmelweis-emlékév keretében rendezett Tiszta szívvel, tiszta kézzel című kiállítás megnyitóján elhangzott: Magyarországon mindmáig Semmelweis a bélyegen legtöbbször megjelent magyar tudós.

A megnyitón Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és ismertette, hogy az emlékév egyik programelemeként összeállított tárlat az anyák megmentőjéhez kapcsolható filatéliai megjelenéseket gyűjti össze. Hangsúlyozta: Semmelweis Ignácot örökítették meg a magyar tudósok közül legtöbbször mind hazai, mind külföldi bélyegeken.

A Semmelweis Emlékbizottság elnöke, dr. Rosivall László professor emeritus szólt Semmelweis Ignác életéről és felfedezéséről, az emlékév előkészületeiről, valamint elmondta, hogy az emlékév során 18 országban állítanak szobrot a magyar tudós emlékére, akinek tanai ma is érvényesek, mivel évente több százezer ember hal meg olyan fertőzésben, amely megelőzhető lenne megfelelő kézmosással.

A Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs igazgatója, Bánki Anita szólt róla, hogy június 30-án, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben rendezett ünnepi tudományos ülésen bocsátották forgalomba azt az alkalmi bélyeget, ami Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján készült, fő motívumai a kézmosás és egy várandós nő. A Semmelweis Ignácnak emléket állító bélyegből 200 ezer darab készült.

Szabó Jenő főmuzeológus, a kiállítás kurátora a tárlatot bemutatva elmondta, hogy az orvosról megjelent magyar bélyegek és bélyeggrafikák mellett a korszakot bemutató bélyegek is láthatóak, továbbá nyomtatványok, kéziratok, kötetek és kisplasztikák is, amelyek a Semmelweis Egyetem archívumából származnak. A kiállítás Semmelweis kortársait, az őt támogató, illetve bíráló orvosokról készült bélyegeket, valamint a külföldön kiadott Semmelweis-bélyegeket is bemutatja.

A kiállításmegnyitón közreműködött Kása Tímea színművész, valamint az 50 éves Semmelweis Kamarazenekar.

Keresztes Eszter
Fotó: Erdős Dénes

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.