Jens Bjørneboe drámáját a Deák Téri Evangélikus Gimnázium TüKörSzínpad elnevezésű iskolai színjátszóköre dolgozta fel. A lerövidített, helyenként átszerkesztett változat bemutatója a Semmelweis Napon június 29-én, 16 órakor kezdődik az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben, a Semmelweis Emlékbizottság szervezésében.

Korompayné Sebestyén Nóra magyar-francia szakos tanár, az egy évtizede működő diákszínpad szakmai vezetője elmondta, a darabot a könnyebb érthetőség kedvéért helyenként lerövidítette, néhol pedig „finomhangolásokat” végzett a szövegen. A norvég drámaíró szövegéből azokat a részeket domborította ki, melyek megmutatják, hogy Semmelweis Ignác a támadások ellenére végsőkig kiállt gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek igazsága mellett. A szülészorvos saját életét adta édesanyák és újszülöttek életéért – hangsúlyozta a diákszínpad vezetője, majd hozzátette, a világhírű magyar orvos élettörténete a fiatalokat is megérintette.

„Mindenki lelkesen vett részt a próbákon. Van olyan végzős diákom, aki az érettségi vizsgák ellenére sem akart kimaradni a darabból. Arra kértem, gondolja végig, a tanulás mellett belefér-e neki a heti két próba, de ha úgy gondolja, hogy igen, szeretettel várjuk” – tért ki a részletekre Korompayné Sebestyén Nóra.

A színjátszókör előadásával kapcsolatban dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnökekeként és szervezőként hangsúlyozta: a bemutató díjmentes, és korra való tekintet nélkül minden érdeklődőt szeretettel várnak június 29-én 16 órakor az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet korhű tantermében.

Hozzátette: Jens Bjørneboe kiváló norvég dráma- és regényíró, költő Semmelweis című sikeres drámája a magyar orvos életének szépirodalmi, színmű-feldolgozásában úttörő műnek számít. Bemutatták Turkuban, Oslóban, majd az USA több színházában is, hazánkban mégis évtizedeken át ismeretlen maradt, először 2017. október 9-én mutatták be a Magyar Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében, felolvasó színházi előadás formájában.

A TüKörSzínpad színjátszókörben mind a nyolc évfolyam diákjai képviseltetik magukat, a Semmelweis-darabban azonban főként az idősebbek, a 7-12. évfolyamos fiatalok szerepelnek. A Deák Téri Evangélikus Gimnázium színjátszósai főként iskolai ünnepségeken lépnek fel, de immár harmadik éve vesznek részt a Nemzeti Színházban megrendezett „Ádámok és Évák ünnepe” elnevezésű programon, meghívtak már őket a Petőfi Irodalmi Múzeumba, az Aranytíz Kultúrházba, és a Semmelweis Nap mellett hamarosan fellépnek Vászolyban, ahol a gyerekek által írt jeleneteket adnak elő.

Az előadás szereposztása az alábbi linkre kattintható érthető el.

Haszon Zsófia
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.