Közös jógázásra várják az egyetem hallgatóit a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) aulájában június 21-én a jóga világnapja alkalmából, ahol lehetőség nyílik a jógához kapcsolódó relaxációs és meditációs stresszkezelési technikákat is kipróbálni. Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet és a Magatartástudományi Intézet közös szervezésében megvalósuló eseményt hagyományteremtő céllal rendezik meg – hangsúlyozta dr. Herberth-Minkó Krisztina adjunktus, az egyik szervező.

A hallgatók 7, illetve 10 órától közös jóga gyakorláson vehetnek részt a NET aulájában, ezt követően pedig két workshopon várják az érdeklődőket, a tudatos jelenlét (mindfulness) gyakorlatai a stresszkezelésben, illetve a relaxáció tudománya és művészete (jóga nidra) témakörben. A workshopon az elméleti bevezető után az elhangzott technikák kipróbálására is lehetőség lesz. Részletes program és regisztráció ide kattintva érhető el. (A jóga gyakorlásokon max. 40 fő, a workshopokon 20 fő tud részt venni.)

Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben kötelezően választható féléves tárgyként a hallgatók a jóga funkcionális morfológiai alapismereteiről szóló kurzust vehetnek fel, ahol olyan technikákat is elsajátíthatnak, melyek alkalmasak a stressz kezelésére, a kiégés megelőzésére. A tantárgy keretében azokat a pontokat mutatják be, ahol a jóga- és az orvostudomány összekapcsolódhat. Olyan külső oktatók tartanak előadást a kurzuson, akik orvosok és jógatanárok, illetve gyakorlók egyben – mondta dr. Herberth-Minkó Krisztina adjunktus, a tantárgy felelőse.

A jóga világnapját 2015 óta ünneplik indiai kezdeményezésre, ezen a napon India és a világ számos pontján tartanak közös jógázást.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Elméleti Orvostudományi Központ

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.