A glaucoma, vagyis a zöld hályog kezelésével kapcsolatos ismeretekről szólt a Magyar Szemészeti Műtősnők, Szakdolgozók XIX. Országos Továbbképző Ülése. A Szemészeti Klinika 19 éve folyó továbbképzése biztosítja a szakdolgozók (műtősnők, asszisztensek, ápolók) számára, hogy a legkorszerűbb ismeretekhez juthassanak hozzá. Egyre nagyobb a részvételi arány, a május 11-i országos továbbképzésen 350-en vettek részt, ami jóval magasabb az előző évekhez képest – ismertette dr. Nagy Zoltán Zsolt, a klinika igazgatója.

A továbbképzés minden évben másra fókuszál, tavaly a szaruhártya betegségeivel foglalkoztak, idén a zöld hályog népegészségügyi jelentőségéről és kezeléséről esett szó. A nyitó előadást dr. Nagy Zoltán Zsolt tartotta, aki a széndioxid-lézerrel elért eredményeket, az úgynevezett CLASS műtétek eredményeit foglalta össze. Hangsúlyozta: egy új műtéti eljárásról van szó, ami mindössze két éve érhető el Magyarországon. Előnye, hogy nem jár a szem megnyitásával, ezáltal kisebb a fertőzésveszély, illetve a műtéti komplikációk – bevérzés, a szemnyomás jelentős csökkenése vagy éppen kiugrása – lehetősége is kisebb. Kiemelte: az ún. primer nyitott zugú zöld hályog nem okoz panaszt, a betegek többsége véletlenül veszi észre, ezért nagyon fontos lenne 55 éves kor felett évenkénti szemészeti szűrésen részt venni. Mint mondta, ezeken a vizsgálatokon elsősorban a szemnyomást mérik, illetve a látásfunkciókat értékelik (nyers látóélességet, a legjobb korrigált látóélességet, a szemnyomást, a szem anatómiai viszonyait).

A zöld hályognak is több típusa van – hívta fel a figyelmet: van, amelyik emelkedett szemnyomással jár, de van egy olyan alattomos típusa is, ami alacsony szemnyomás mellett mégis funkciókárosodással jár együtt. Ezeket az eseteket kellene jobban kiszűrni, hiszen ha nem kezelik időben a betegséget, visszavonhatatlan károsodás történik a látóidegben, ami akár vaksághoz is vezethet – hangsúlyozta a Szemészeti Klinika igazgatója. Utalt rá, jövőre ünneplik a továbbképzés 20 éves jubileumát. Külön kiemelte dr. Süveges Ildikó, a klinika professor emeritája, illetve Fenesi Teréz főműtősnő szervezésben való aktív részvételét. Reményét fejezte ki, hogy a program mindenki számára hasznos lesz, hozzátéve, hogy a rendezvény az egyetem reputációját is emeli.

A program további részében a Szemészeti Klinika munkatársai tartottak előadást. Dr. Holló Gábor a zöld hályog általános kezeléséről, műtéti lehetőségekről és ennek sikerességéről beszélt. Sok beteg pszichofarmakonokat használ akár nyugtatóként, akár antidepresszáns szerként, aminek mellékhatása lehet a szemnyomás emelkedése – erről tartott előadást dr. Süveges Ildikó. A nap második felében dr. Kóthy Péter a diagnosztikai eljárásokról beszélt, dr. Géhl Zsuzsanna a másodlagos glaucomáról tartott előadást, végül a diagnosztikai eszközök használata során felmerülő problémákról hallgattak meg egy prezentációt a résztvevők Retek György előadásában.

Az akkreditált továbbképzés résztvevői egy tesztlap kitöltése után kaphatták meg a részvételről szóló igazolást. A rendezvényen kiállítók is részt vettek, akik a szakdolgozók szempontjából fontos műszereket, ún. fogyóanyagokat, munkavédelmi eszközöket mutattak be.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Adrián Zoltán 

Galéria

4kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.