Dr. Deák Adrienn, a Pető András Kar (PAK) oktatási dékánhelyettese nyitotta meg ünnepélyes keretek között a negyedik konduktív fejlesztőközpontot Japánban. A japán szakemberekkel történő együttműködés nagy hagyományokra tekint vissza, több mint öt évtizede kereste fel Murai Masanao professzor Oszakából dr. Hári Máriát annak érdekében, hogy Japánban is megvalósulhasson a Pető-módszerrel történő fejlesztés.

Az együttműködés első lépéseként több japán diák kezdte meg tanulását az akkori Pető Intézetben. Az egykor Budapesten végzett konduktor, Kawamoto Akira, Murai professzor utódjaként idén májusban immár a negyedik intézetként nyitotta meg a Warasibe Naebo fejlesztőközpontot Hokkaidó szigetén.

Számos helyi szakmai vezető mellett a megnyitó vendége volt dr. Deák Adrienn is, a PAK oktatási dékánhelyettese. Köszöntőjében méltatta a magyar-japán konduktív szakmai- és képzési együttműködés hagyományait és sikerét, valamint annak fontosságát, hogy a betegséggel, sérüléssel élő emberek a konduktív pedagógiai fejlesztés és egy új, sorstársakból álló közösséghez való tartozás eredményeképpen visszakaphatják tenni akarásukat és hitüket abban, hogy értékes tagjai a társadalomnak.

Az új központ egyidejűleg 12-15 fő – elsősorban Parkinson-kóros és koponyasérült – felnőtt beteg  számára nyújt lehetőséget, hogy bekapcsolódhassanak a konduktív nevelési programba. 

Vona Zsófia
Fotó: Kawamoto Akira

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.