Második alkalommal rendezett szakmai napot az Egészégtudományi Kar Epidemiológiai Tanszéke a kézhigiéné világnapja alkalmából. Az egész napos programon kórházhigiénikusok, egyetemi dolgozók, szociális intézmények munkatársai és hallgatók vettek részt. Az érdeklődőket dr. Barcs István tanszékvezető köszöntötte. 

Dr. Szabó Rita, a konferencia elnöke, a tanszék adjunktusa a program megnyitóján visszatekintett a világnap kezdeti időszakára. Elmondta, 2005-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) létrehozta a Tisztább betegellátás – biztonságosabb betegellátás című programot, melynek fő célja az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakoriságának csökkentése volt. Felismerték, hogy mindez csak akkor valósítható meg, ha az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók kiemelt hangsúlyt fektetnek saját kézhigiénéjükre – fogalmazott az adjunktus. A WHO ezért 2009-ben elindította a Ments életeket: Moss kezet! című kampányt, melyben irányelveket, útmutatókat fogalmaztak meg a témában, azóta pedig minden évben május 5-én megszervezik a kézhigiénés világnapot. Az eseményhez a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara idén második alkalommal csatlakozott.

Az idei világnap alkalmából a WHO és a Private Organization for Patient Safety a szepszis egészségügyben történő megelőzését tűzte ki célként.

A konferencia nyitó előadásait Semmelweis: az anyák megmentője, a modern kórházhigiéné megteremtője és Honnan hová? Kikkel és kikért? címmel dr. Rigó János dékánhelyettes és dr. Barcs István tanszékvezető tartotta. A program első blokkjában történeti áttekintés következett Semmelweis Ignác tragikus életéről, szóltak a kézhigiéné úttörőiről, valamint dr. Bernhard Küenburg, a Semmelweis Ignác Alapítvány (Dr. Ignaz Semmelweis Foundation) elnöke is tartott előadást. A második szakasz inkább a praktikus ismeretekre, felhasználható információkra fókuszált. Az előadások témái a különböző egészségügyi ellátó intézmények kézhigiénés gyakorlatát vették sorra. A szakmai nap kommunikációs és innovációs témákat boncolgató prezentációkkal zárult.

Haszon Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

5kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.