Erős allergiaszezon nehezíti a pollenérzékenyek mindennapjait, ez számottevően ronthatja az allergiás asztmás betegek állapotát is. A kevés csapadék és az erős szél még kedvezőtlenebbé teszi a helyzetet, ezért is fontos, hogy az érintettek mindenképpen folytassák a gyógyszeres terápiájukat – mondta dr. Tamási Lilla a közelgő Asztma Világnap kapcsán. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára hozzátette, idehaza mintegy 300 ezer asztmás beteg él, 60 százalékuk allergiás valamely pollenre vagy a poratkára. Habár egész évben be kellene tartaniuk a kezelést, mégis sokan télen, a tünetmentes időszakban kihagyják a gyógyszereiket.

A megelőző és fenntartó kezelésre ugyan egész évben szükségük van az asztmás betegeknek, a gyógyszerfelírási adatok azt mutatják, hogy sokan csak akkor szedik a gyógyszereiket, amikor súlyosabbá válnak a tüneteik – emeli ki dr. Tamási Lilla. Az egyetemi tanár szerint a 300 ezer hazai asztmás beteg mintegy 60 százaléka allergiás is, nekik különösen fontos, hogy ha télen, a tünetek megszűnése miatt abbahagyták a gyógyszerszedést, most, hogy a mogyorófélék, fűfélék pollenjei megjelentek a levegőben, minél előbb kezdjék el újra a terápiát. Hozzátette, a száraz, szeles, hirtelen jött meleg idő miatt ráadásul kiugróan magas a pollenterhelés, amely egészen októberig, a hideg, esős idő beálltáig eltarthat.

A légszennyezés tovább ront a helyzeten, a pollenszemcsék ugyanis rátapadnak a koromszemcsékre, és így sokkal nagyobb felületen bántják az alsó légutakat. A kialakuló alsó légúti gyulladás, hörgőszűkület és hörgőgörcs akár fulladáshoz is vezethet. Ez először csak terhelésre (pl. sportoláskor) jelentkezik. Olyan, mintha meg lenne fázva a beteg, már hajnalban köhög, és ez többször ismétlődhet a nap folyamán. Asztmás roham esetén azonnali orvosi segítségre van szükség, mert ritkán ugyan, de halálhoz is vezethet. Dr. Tamási Lilla hozzátette, ma már vannak olyan gyógyszerek, amelyek rendszeres használatával az esetek 95 százalékában meg lehet előzni az asztmás roham kialakulását.

Az egyetemi tanár szerint fontos, hogy ne hagyjuk abba a mozgást. Ha csökken a terhelhetőségünk, és úgy érezzük, mintha ülnének a mellkasunkon, forduljunk tüdőgyógyászhoz, aki a rendszeres fenntartó kezelésből erősebbet ad majd. Az érintettek többsége sajnos inkább abbahagyja a mozgást, ahelyett, hogy több gyógyszert szedne. Pedig ma már olyan inhalációs kezelések vannak, amelyek kis gyógyszermennyiséggel is nagyon hatékony eredményt tudnak elérni. Dr. Tamási Lilla azt mondta, hogy egészségünk megőrzése szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy asztma esetén is ugyanannyit mozogjunk, mint ami a korosztályunkra egyébként jellemző.

Dr. Tamási Lilla elmondta: az asztmások 27 százaléka cigarettázik idehaza, pedig mind az aktív, mind a passzív dohányzás jelentősen rontja az érintettek állapotát. Számukra különösen fontos lenne, hogy felhagyjanak káros szenvedélyükkel. A betegeknek azt javasolta, hogy erős pollenszezonban inkább reggel vagy este nyissanak ablakot, mossanak gyakrabban hajat, hiszen a pollenek a hajon is megtapadnak.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.