Dr. Szél Ágoston rektor és dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője Vietnámban tett látogatásának fő célja a meglévő partnerségek megerősítése, új együttműködések kialakítása volt. Tárgyaltak a többi között az Erasmus+ ösztöndíj program lehetőségeiről is. A kínai látogatáson részt vett dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja és dr. Yu Funian, az ETK vendégoktatója is. A cél itt is a két egyetem közötti kapcsolat mélyítése, továbbá a tárgyalások folytatása volt.

A Semmelweis Egyetem közel egy évtizede tart fent kapcsolatot vietnami partnerekkel, korábban több projektlehetőségről is tárgyaltak, úgy mint orvostovábbképző központ kialakítása Ho Chi Minh városában (115-ös Kórház), szakértői közreműködés különböző szinteken a folyamatban lévő vietnami egészségügyi reformok kapcsán. A mostani látogatás során, az újonnan megnyitott magyar főkonzulátus közreműködésével megbeszéléseket kezdeményeztek két orvostudományi egyetemmel, illetve egy Vietnámban élő magyar üzletemberrel is. Indítványozták az Erasmus mobilitási program kidolgozását.

A Pham Ngoc Thach University of Medicine-ben történt tárgyaláson szó esett az Erasmus programmal támogatott mobilitási program kidolgozásának lehetőségéről. Vietnam egyik vezető orvostudományi egyetemével (University of Medicine and Pharmacy at HCMC) 2011-ben aláírt szándéknyilatkozat tartalommal való megtöltésére az Erasmus+ ösztöndíj program adhat lehetőséget – állapodtak meg a mostani találkozó résztvevői. Dr. Baloghdi Tibor vietnami főkonzul kiemelte a kétirányú oktatói és hallgatói mobilitás kidolgozásának fontosságát, hozzátéve, hogy sok dél-koreai állampolgár él Vietnámban, akik közül sokan szeretnének Magyarországon tanulni. A delegáció a látogatás során találkozott a Semmelweis Egyetemen végzett orvosokkal is.

A négytagú delegáció Kínában tartózkodása alatt ellátogatott a SHUTCM egyik kórházába, kutatóintézetébe és egy hagyományos gyógyászati célokra alkalmazott növények termesztésével és feldolgozásával foglalkozó farmra is. Dr. Yu Funian, az ETK vendégoktatója előadásában bemutatta a hagyományos kínai gyógyászat helyzetét Magyarországon. A SHUTCM által szervezett plenáris ülésen a 2018. elején beadott Erasmus+ pályázat apropóján dr. Szél Ágoston rektor és a SHUTCM elnöke, dr. Xu felavatták az Erasmus irodát, amely a két egyetem közötti projektek koordinálására jött létre. Dr. Xu – akit az ETK előterjesztett a Semmelweis Egyetem DHC címére – emlékplakettet adott át dr. Szél Ágostonnak elismerésül a két egyetem közötti együttműködésben végzett munkájáért. Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán pedig beszámolt a Vas utcai fejlesztés harmadik üteméről, a projekt előrehaladásáról.

Forrás és fotó: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.