Február közepén végezték el a tízezredik szervátültetést Magyarországon, a kombinált szív-és vesetranszplantációt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, valamint a Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosai hajtották végre. A tízezredik műtéthez kapcsolódóan a Semmelweis Szalonban tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a kormány mintegy 3 milliárd forintot különített el a hazai tüdőtranszplantációs program bővítésére.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a február 14-én elvégzett, tízezredik szervátültetéshez kapcsolódva ismertette, hogy az első hazai vesetranszplantáció 1973-ban történt, mára négy egyetemi város – Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged – mindegyikében működik transzplantációs centrum és program. Kiemelte, hogy a hazai szakmai teamek világszínvonalúak, a megfelelő eszközpark és a finanszírozás is rendelkezésre áll a szervátültetések elvégzéséhez, így azok száma csak a rendelkezésre álló donorszervek mennyiségétől függ. Emlékeztetett, hogy a 2013-as Eurotransplant-hálózathoz való csatlakozásnak köszönhetően 30 százalékkal nőtt a rendelkezésre álló donorszervek száma, emellett a betegek minél gyorsabb ellátásában segítséget jelent a hazai transzplantációs koordinációs központ és regiszter létrehozása is. A további teendők közt említette a rehabilitációs programok fejlesztését.

Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda igazgatója ismertette a tízezredik hazai szervátültetéshez kapcsolódó 24 óra történéseit koordinátori nézőpontból: az összehangolt feladatok ellátásához 150 ember munkájára és 470 telefonhívásra volt szükség. A három magyar és két külföldi donor összesen 12 ember életét mentette meg – tette hozzá kiemelve, hogy a potenciális donorok felismeréséhez nélkülözhetetlen a kórházak elkötelezett munkája.

Dr. Szabolcs Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, a Semmelweis Egyetem szívtranszplantációs program vezetője kiemelte, a városmajori intézményben 1992 óta 475 felnőtt szívátültetést végeztek el. Ezzel a klinika Európa második legaktívabb szívtranszplantációs centrumává nőtte ki magát, amihez az Eurotransplanthoz való csatlakozás is jelentősen hozzájárult. A tízezredik hazai transzplantációt egy olyan 34 éves női betegen végezték el, aki hét évvel ezelőtt már átesett egy hasonló kombinált szív-vese szervátültetésen, ám immunológiai okokból mindkét szerv kilökődött a szervezetéből – ismertette az esetet dr. Szabolcs Zoltán. Hozzátette, a páciens számára az immunológiai szempontoknak is megfelelő szervet több mint egy hónapig keresték.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika docense, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) osztályvezető főorvosa felidézte, hogy az első magyarországi tüdőátültetést 2015 decemberében végezték el, azóta több mint 40 hasonló operáció történt, felzárkózva ezzel a világ élvonalához. Szólt róla, hogy a kormány mintegy 3 milliárd forintot különített el a hazai tüdőtranszplantációs program bővítésére. Ebből több mint 2,5 milliárd áll rendelkezésre az OOI mellkassebészeti tevékenysége fejlesztése és kiterjesztése számára. A Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika pedig több mint 380 millió forintot kap kutatási és oktatási tevékenységének fejlesztésére – mondta el kitérve rá, hogy ennek részeként a többi közt ún. Da Vinci operáló robot beszerzését és oktatásba való bevezetését tervezik. Hozzátette, hogy a fiatal orvosok számára vonzó lehet, ha az egészségügyben rendelkezésre áll a csúcstechnológia Magyarországon is. Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán szólt róla, hogy a sebészeti robot üzembe helyezését pilot-programnak szánják, és az OOI és a Semmelweis Egyetem tapasztalatai alapján vezetnék be később a többi magyar orvosegyetemen is további források felhasználásával.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.