Egy korábban aláírt megállapodás keretében decemberben négy adminisztratív kolléga érkezett a Semmelweis Egyetem partneregyeteméről, a Tokyo Medical Universityről. Az egy hetes tapasztalatcserére, továbbá a egyetem gyakorlatának megismerésére irányuló szakmai látogatást a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága koordinálta, a látogatás előkészítését és lebonyolítását dr. Mernyei Mária Japánban élő magyar orvos segítette.

A látogatás első napján a japán partnerek egy előadás keretében ismerhették meg az egyetem történetét, általános felépítését, oktatási, kutatási és betegellátási tevékenységét. Az Általános Orvostudományi Karral kapcsolatos kérdésekre dr. Molnár Miklós dékánhelyettes válaszolt. Korábban a japán partnerek megküldték azt a strukturált kérdőívet, amely képet adott érdeklődésük főbb területeiről, ennek alapján ellátogattak a Központi Könyvtárba, az Innovációs Igazgatóságra, előadást hallgathattak meg a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, körbevezetésen vettek részt az Elméleti Orvostudományi Központban, valamint részletes információkat kaphattak az Egészségtudományi Kar tevékenységéről, működéséről.

A mostani kezdeményezés jó alapot képezhet arra, hogy a Semmelweis Egyetem is szervezzen hasonló, a külföldi partnerek szervezeti, intézményi kultúrájára irányuló mobilitási programokat. Korábban elsősorban Európán belül, az Erasmus+ program keretében volt példa az adminisztratív munkatársak közötti szakmai tapasztalatcserére.

Kovács Marianna, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.