Dr. Gál János rektori biztos és dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja mondott köszöntőt a Családorvosi Tanszék fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A rendezvény előadói többek között a Családorvosi Tanszék előtt álló feladatokra, a magyar rezidensképzésben betöltött szerepére is rávilágítottak.

A jubileumi ünnepségen dr. Gál János úgy vélte, az orvosi szakmában a két legnagyobb és legnehezebb feladat a gyermekgyógyászoké és a családorvosoké. Nagyon fontos az ő szerepük, az egészségügy egyik alapját képezik – hangsúlyozta. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója felidézte, hogy az ő pályaválasztását is befolyásolta a körzeti orvos munkája, neki köszönheti, hogy maga is orvos lett – emlékezett vissza.

Dr. Hunyady László dékán elmondta, a Családorvosi Tanszék fontos szerepet tölt be az ÁOK életében, illetve a szakorvosképzésben is jelentős funkciója van. Mint kitért rá, fontos a gyakorlati képzés folyamatos fejlesztése, hogy minél felkészültebb hallgatók kerüljenek ki az egyetemről. Példaként említette a skill centrumot, ahol a hallgatóknak lehetőségük van a megfelelő gyakorlati készségek, „szkillek” megszerzésére. A szimulációs eszközökön megszerzett tapasztalatok birtokában, amikor az orvostanhallgató egy-egy beteghez kerül, már a kellő rutinnal és biztonságérzettel tudja elvégezni az adott beavatkozást – mondta a dékán. Beszédében megköszönte a tanszék valamennyi dolgozójának munkáját.

Ezt követően a tanszék munkatársainak előadásai következtek. Elsőként dr. Kalabay László, a Családorvosi Tanszék vezetője ismertette tevékenységüket, az ott folyó tudományos munkát, valamint a jövőbeli terveket. A szakmai előadások témái közt szerepelt például az alvásmedicina, a hangulatzavarok és egyes krónikus betegségek kezelése a családorvosi praxisokban, a rendszeres testmozgás szerepe a betegségek megelőzésében, valamint szó esett a többi között a falusi praxisok helyzetéről is.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.