A novemberi Rezidens Szalon orvosszakmai részében a tüdőtranszplantáció állt a középpontban. A programot dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, a Rezidens Szalonok szakmai házigazdája nyitotta meg. A rezidensekhez dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika docense, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főorvosa szólt, a kulturális program ezúttal a zene köré szerveződött, dr. Veres Gábor, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese beszélgetett a meghívott vendéggel, Presser Gábor zeneművésszel. Fertőszögi Péter művészettörténész pedig előadást tartott a zene festészeti ábrázolásáról.

Dr. Veres Gábor, a Rezidens Szalon alapítója és szervezője a rendezvény házigazdájaként köszöntőjében emlékeztetett: pontosan hat éve indult a Rezidens Szalon, és ez a 36. esemény. Öt év után, tavasszal egy új koncepció részeként minden alkalommal egy művészeti ág jeles képviselőjét hívják meg egy beszélgetésre. A mostani Szalon vendége Presser Gábor volt.

A novemberi Rezidens Szalon előadóját dr. Hunyady László mutatta be. Mint elmondta, dr. Rényi-Vámos Ferenc elsősorban mellkassebész, de sebész és klinikai onkológus is. Emlékeztetett arra, hogy dr. Rényi-Vámos Ferenc volt az, aki dr. Lang Györggyel együtt elvégezte Magyarországon az első tüdőtranszplantációt az OOI Mellkassebészeti Osztály keretei között, és elindították a hazai programot az egyetem és az OOI együttműködésével. Azóta ez már egy folyamatos program, 38 átültetés történt eddig – tette hozzá a dékán, kiemelve, hogy a betegek utókezelését továbbra is a Pulmonológiai Klinikán végzik.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc „Transzplantációs kérdések és válaszok” című előadásában kiemelte: a tüdőtranszplantáció olyan új technológiákat hozott be Magyarországra, amik aztán beépültek az általános medicinába, ezzel is segítve az egész magyar egészségügy fejlődését. Példaképpen hozta fel az ún. ECMO technológiát (extracorporális membrán oxigenizátor), ami egy keringéstámogató rendszer, és ma már az intenzív medicinában is alkalmazzák. Mint arról beszámolt, a Harvard Egyetem gyakorlókórházában (Brigham and Women’s Hospital) tett látogatása során büszkén tapasztalta, hogy a Kékgolyó utca mellkassebészetén modernebb eszközöket és technológiákat alkalmaznak. A magyar egészségügy legnagyobb problémáját a humánerőforrás kérdésében látja a docens, aminek megoldása „a ti kezetekben van” – szólt a rezidensekhez. Hasznos dolog egy-két évet külföldön tanulni, de igazán boldog akkor lesz az ember, ha a hazájában gyógyíthat – fogalmazott. A leendő szakorvosoknak azt üzente: a jó magyar egészségügy alapját a fiatalok képzése adja. Hangsúlyozta, hogy a klinikán komoly rezidensképzés folyik, meggyőződése, hogy ez az alapja annak, hogy jó egészségügyet lehessen létrehozni. „Take home message”-ként azt mondta a rezidenseknek, hogy számára a tüdőtranszplantáció hazahozatalának története azt mutatja, hogy semmi sem lehetetlen, mindent meg lehet csinálni.

A novemberi rendezvényen a zene volt terítéken, Presser Gábor, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneművésszel, a Vígszínház zenei igazgatójával beszélgetett dr. Veres Gábor. A hagyományokhoz híven a szakmai programok után Fertőszögi Péter művészettörténész tartott előadást a zene ábrázolásáról a festészetben.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

7kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.