Megújult struktúrával rendezték meg a márciusi Rezidens Szalont. Mint azt dr. Veres Gábor házigazda, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense köszöntőjében elmondta: változik az orvoslás is, így ennek megfelelően alakítottak a programon. Öt év után megkezdjük a Rezidens Szalon második évadát – fogalmazott. A márciusi rendezvény szakmai részében dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntője után elődje, dr. Karádi István szólt a rezidensekhez.  

Dr. Hunyady László dékán, aki az új „évadban” házigazdája lesz a Rezidens Szalonnak, köszöntőjében úgy fogalmazott: a rezidensképzés irányítása kari feladat, így dékánként örömmel vállalt szerepet a Szalon-rendezvényeken. Emlékeztetett: régebben a rezidensképzés külön egyetem feladata volt. Mint elmondta, véleménye szerint helyes, hogy most már egy kézben van az orvosképzés a graduális oktatástól kezdve a posztgraduális, sőt a továbbképzési szintig.

Kitért arra, hogy a graduális képzésben elkezdtek egy intenzív folyamatot, melynek célja a gyakorlati oktatás erősítése, mely érdekében komoly lépéseket tettek. Ezt szolgálja a szimulációs oktatás bevezetése és folyamatos fejlesztése, valamint például a blokkosított képzés is. Ugyanakkor – utalva elődje dr. Karádi István álláspontjára is – szólt arról, hogy bármennyire más a látszat, az orvosképzés alapvető része az elmélet, az a tudás ugyanis, amivel útjára engedi az egyetem a diplomát szerzett orvost, maradandó. Ha a gyakorlati képességek terén marad egy-egy kisebb hiányosság, azt nagyon gyorsan be lehet pótolni, de csak akkor, ha az elméleti tudás kifogástalan, az orvos érti az egész medicinát és látja az összefüggéseket – fejtette ki, hozzátéve, hogy ez az, amiben a Semmelweis Egyetem hallgatói nagyon erősek; bárhova megyünk a világba nagyon jó híre van a képzésnek. Utalva dr. Veres Gábor bevezetőjére, egyetértett abban, hogy nem lehet csak guideline-ok, leletek és tünetek alapján kezelni egy beteget. Az orvosban benne kell lennie annak a plusznak, amitől a számos információból ki tudja választani azt, ami fontos – fogalmazott.

Dr. Karádi István, az ÁOK előző dékánja, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára „Mit üzenünk a rezidenseknek?” címmel tartott rövid előadást. Schopenhauert idézve rámutatott, „az egészség látszólag nem ér semmit, de egészség nélkül mindent elveszítünk”. Éppen ezért az orvosi munka, a gyógyítás a lehető legnagyobb pozitív élmény, segíteni valakin hatalmas katarzis. Mint kiemelte, minden orvoson hatalmas nyomás és felelősség van, de ezzel együtt rendkívül fontos, hogy képesek legyenek ennek a pozitív érzésnek az átélésére. A diagnosztának például óriási élmény, ha pillanatok alatt rájön, mi a beteg baja – erre saját praxisából is említett példákat.

Dr. Karádi István beszélt arról is, hogy az orvos élete végéig orvos, és bizonyos értelemben készenlétben kell élnie. Vannak alapvető, egyszerű ismeretek is, amiket egy orvosnak tudnia kell, például, hogy a sokakat érintő kövérség ellen két dolgot tehetünk: kalóriát számolunk és rendszeresen mozgunk 15 percet legalább. Szintén hangsúlyozta azt is, hogy az egyetemen mennyire fontos szerepe van az elméleti tudásnak.

Az új Rezidens Szalon-koncepció része, hogy minden alkalommal egy művészeti ág jeles képviselőjét hívják meg egy beszélgetésre. A márciusi rendezvényen a színházművészet volt terítéken és a Szalon szakmai részét követően Ónodi Eszter színművésznővel beszélgetett dr. Veres Gábor. Ezt követően Fertőszögi Péter művészettörténész Kondor Béla Várkert Bazárban nyílt kiállításáról tartott előadást.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.