Junior Prima Díjjal tüntették ki a Semmelweis Egyetem három munkatársát, dr. Varga Zoltánt, dr. Grolmusz Vince Kornélt és dr. Kovács Pétert.

Dr. Varga Zoltán, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet adjunktusának fő kutatási területe a molekuláris és celluláris kardiológiai vizsgálatok metabolikus szindrómában, iszkémia-reperfúziós károsodás során és szívelégtelenségben. Dr. Grolmusz Vince Kornél a II. Sz. Belgyógyászati Klinika rezidense, 2016-ban két első szerzős cikke jelent meg, melyek közül az egyikben a mikroRNS expresszió sejt-ciklustól függő változásait vizsgálta, míg a másikban a mellékvesekéreg-karcinóma egy új malignitási markerét azonosította. Dr. Kovács Péter az Országos Onkológiai Intézet Rehabilitációs Részleg pszichológusa, valamint az Egészségtudományi Kar óraadó tanára, akinek fő érdeklődési területe a melanoma immunterápiájának pszichológiai aspektusai.

Az idei évben összesen 58 fiatal tehetséget terjesztettek fel a díj elnyerésére, a szakmai zsűri közülük választotta ki azt a tíz tudós kutatót, akik nemzetközi szinten is magasan jegyzett tudományos kutatási eredményekkel, publikációkkal rendelkeznek. A díjazottakat a publikációk, előadások, hivatkozások számán túl a kutatott területen elért tudományos nóvumok alapján értékelték. A Junior Prima 2017-es díjazottjai magyar tudomány kategóriában: Bodai Zsolt (kémia), Bolgár Bence (bioinformatika), Bunford Nóra (idegtudomány, pszichológia), Dömötör Orsolya (kémia), Perlaki Gábor (orvostudomány), Szalai Tamás (csillagászat), Vincze Miklós Pál (földtudományok).

Idén már 11. alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében a Junior Prima díj magyar tudomány kategóriájának díjait. Az elismeréseket Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől, dr. Juhász Edittől, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárától és Bernáth Tamástól, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatójától vehették át a díjazottak.

Keresztes Eszter
Forrás és fotó: Magyar Fejlesztési Bank

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.