Első helyen szerepel a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara a Figyelő című hetilap által első alkalommal megjelentetett felsőoktatási rangsoron az orvos- és egészségtudományi képzési terület összesített listáján. Az Oktatási Hivatal adatai alapján készült összeállítás szerint az egyetem Fogorvostudományi Kara is megelőzte a többi, ugyanilyen képzést indító hazai egyetemet.

Az első alkalommal közzétett Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2018 című kiadvány összeállításakor 12 képzési területre bontva hasonlították össze az egyetemeket a többi között a jelentkezők száma, érettségi eredménye, pontszáma, nyelvtudása, tanulmányi versenyeken való szereplése, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók és tanárok aránya, a külföldi hallgatók száma és a várható kezdőfizetések alapján.

Az orvos- és egészségtudományi összesített rangsorban a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara szerepel a legjobb helyen. A Fogorvostudományi Kar is első lett az ugyanilyen képzést kínáló többi intézmény között ezen a listán.

Az összesített területi rangsorhoz képest szűkebb kritériumskála mentén (a végzettek elhelyezkedési esélyeire, várható jövedelmére vonatkozó szempontokat kihagyva)  összeállították a képzési terület három legnépszerűbb szakának intézményi rangsorát is. Ezen a listán az általános orvos képzésben a Semmelweis a második helyen áll a Pécsi Tudományegyetem után, a fogorvos valamint az ápolás és betegellátás (gyógytornász) képzésben a Semmelweis Egyetem karai teljesítettek a legjobban.

A rangsor szerkesztői azt a célt tűzték ki, hogy a képzési területenként bemutatott legnépszerűbb szakok rangsorával, pályaorientációs szempontokkal és ösztöndíj-lehetőségek ismertetésével segítsék a tovább tanulni szándékozó diákokat és szüleiket a pálya- és intézményválasztásban.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.