Ünnepélyes keretek között mutatták be az elsősorban a külföldi hallgatók számára készült, angol nyelvű Katasztrófa-készenlét és -reagálás egészségügyi aspektusai (Medical aspects of disaster preparedness & response) című tankönyvet a Semmelweis Szalonban. A bemutató után dr. Szél Ágoston rektor Pro Universitate Díjat adott át Ronald Barhamnak, a könyv anyanyelvi lektorának.

Mészáros István, a Biztonságtechnikai Igazgatóság vezetője köszöntőjében elmondta, interdiszciplináris jellegénél fogva egyetemen belüli és azon túli együttműködést és közös gondolkodást is igényelt a könyv elkészítése, mely 17 szerző és a szerkesztők közös lelkiismeretes és önzetlen munkájának eredménye. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy az utolsó szakaszban menedzselhette a kiadvány befejezését, mint mondta, most telt meg valódi tartalommal az igazgatóság jelmondata, az „In Servitio Scientiae” – a tudomány szolgálatában”.

Dr. Szél Ágoston rektor beszédében úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a tankönyv nem csak a Semmelweis Egyetemen, hanem az országban vagy akár még az országon kívül is felkelti az érdeklődést. Köszönetet mondott Mészáros Istvánnak és munkatársainak, valamint Major Lászlónak, hogy belefogtak a könyv elkészítésébe, és Táncos Lászlónak, a Semmelweis Kiadó igazgatójának a kötet kiviteléért. Felhívta a figyelmet arra, hogy a téma nagyon is aktuális, hiszen alig múlik el úgy nap, hogy a világban valahol ne hallanánk valamilyen katasztrófáról.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes beszédében szólt arról is, hogy ez a tankönyv elsősorban az idegen nyelven tanulók kézikönyve lesz. Azt mondják, egy tantárgy akkor lesz nagykorú, ha már önálló tankönyve van – vélekedett a rektorhelyettes. Beszéde végén azt kívánta, a benne foglaltak használata maradjon az elméleti ismeretek része, a gyakorlatban ne adódjon olyan katasztrófa, hogy használni kelljen – fogalmazott.

Ezután dr. Major László főszerkesztő mutatta be a kötetet. Köszönetet mondott az abban részt vevőknek, így külön kiemelte dr. Orgován Györgyöt, a Honvéd- és Katasztrófa-orvostani Tanszék helyettes vezetőjét, akinek – mint fogalmazott – kiemelkedő szakmaisága kulcsa volt a könyv megjelenésének. Dr. Major László interdiszciplínáris tudományos randevúnak nevezte az alkotást. Felhívta a figyelmet, hogy a most megjelent angol nyelvű tankönyv nem a már meglévő magyar nyelvűnek a tükörfordítása, hanem sok új fejezetet is tartalmaz. Dr. Major László úgy fogalmazott: reméli, hogy a megjelenés hozzájárul a Semmelweis Egyetem pozitív nemzetközi megítéléséhez és elismertségéhez.

Dr. Orgován György, a szerkesztő és az egyik szerző hangsúlyozta: a  tankönyv hitelét az adja, hogy az írók  túlnyomó többsége nem csak tanulta, hanem személyesen is részt vett katasztrófahelyzetekben. Mint elmondta, ezek az információk nemcsak az idegen nyelvű hallgatóknak hasznosak, hanem a magyar nyelvűeknek is, és  valamint az orvosoknak is.

A bemutató után dr. Szél Ágoston Pro Universitate Díjat adott át Ronald Barhamnak, a könyv anyanyelvi lektorának. A rektor méltatta a díjazottat és ismertette az életrajzát. Mint kiemelte, Ronald Barham számos európai egyetem vendég professzora, az Európai Bizottság Biztonsági és Egészségügyi Főigazgatóságának szakértője, a magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tudományos tanácsadója volt nyolc évig.

Ronald Barham a díjat megköszönő beszédében úgy fogalmazott, a Semmelweis Egyetem egy nagy tekintélyű intézmény, amely hosszú és megkülönböztetett múlttal, nagy innovációs hagyományokkal rendelkezik. Ennek a tankönyvnek a kidolgozása tovább viszi ezt a hagyományt, és jó példát mutat mind az európai nemzetek, mind pedig a nemzetközi közösség számára – tette hozzá.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem 

 

Galéria

7kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.