Egy szemészeti és gyulladásos betegségek kezelésében alkalmazható, az egyetemen kifejlesztett innovatív technológia szabadalmának fenntartására nyert mintegy 1 millió 760 ezer forint értékű vissza nem térítendő támogatást az egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. A pályázat célja, a szabadalom fenntartásának anyagi biztosítása nyolc fontos célpiacon.

A Semmelweis Egyetem IPARJOG_15-1-2016-0005 azonosító számú pályázatával sikeresen pályázott a „Szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása az alkotások hasznosulásának előmozdítása érdekében 2015” (IPARJOG_15) című kiírásra. A projekt keretében az egyetem 1 759 544 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

A 2017. október 10-én zárult pályázat során elnyert összegből a „Vegyületek SSAO/VAP-1 ihibiálására és alkalmazására betegségek kezelésére és megelőzésére” tárgyú bejelentés iparjogvédelmi költségeit finanszírozta az egyetem. A projekt célja a Semmelweis Egyetem jogosultságában álló, szemészeti és gyulladásos betegségek kezelésében alkalmazható szabadalom fenntartásának finanszírozása volt 8 fontos célpiacon: Svájcban, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az új gyógyszerkémiai koncepció és vegyület iparjogvédelmi oltalmát biztosító szabadalomra alapozott későbbi gyógyszerek és egyéb terápiás lehetőségek a jelenleg alkalmazott kezelési módok mellett értékes alternatívát nyújthatnak a fenti betegségek kezelésében, ezért mind tudományos, mind gazdasági értelemben kiemelkedő hozzáadott értéket képviselnek az egyetem számára; továbbá jelentősen javíthatják a szemészeti és egyéb gyulladásos betegségekkel élők mindennapi életminőségét.

KT
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem