A fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatára újabb három évre dr. Szász Károlyt bízta meg a miniszterelnök a Semmelweis Egyetem kancellári feladataival. A kancellár hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számára, hogy folytathatja a megkezdett feladatot, az eddigi munkáért pedig köszönetet mond munkatársainak és az egész egyetemnek.

Dr. Szász Károly az elmúlt három évben elért legfontosabb eredménynek tartja, hogy az egyetem működőképessége biztosított, gazdálkodása egyensúlyban van, és ma már megtakarítások is rendelkezésre állnak, melyek fejlesztésre, valamint a munkatársak megtartását célzó intézkedésekre, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák elismerésére fordíthatók. Mint kiemelte: az intézmény működése transzparensebbé és szabályosabbá vált, tisztábban és egyértelműbben haladnak a folyamatok az új szabályzatok kialakítása nyomán.

Ismét hangsúlyozta, hogy a jelenleg megtakarításként szereplő keretek továbbra is a szabad keretgazdálkodás jegyében decentralizáltan működő egységek rendelkezésére állnak. Meg lehet és meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek nyomán ezek az összegek fejlesztésekre fordíthatók a karok, intézetek, klinikák szintjén – mutatott rá. 

A rektorválasztással kapcsolatban elmondta, bárki is lesz az új rektor 2018. július 1-jétől, az ő célja továbbra is az, hogy jó együttműködés legyen az egyetem két vezetője között, hiszen ebben a munkában közös cél a teljes egyetemi közösség érdekeinek szolgálata.

A jövőben alapvetően az eddigi munkát kell tovább folytatni – mondta a következő három évről a kancellár hozzátéve, hogy újabb kihívást jelenthet majd, amennyiben elindul az Egészséges Budapest Programon belül a Semmelweis XXI fejlesztési terv. Ennek megvalósításában aktívan részt kell vennie a kancellári területnek is.

Dr. Szász Károlyt a kancellária rendszerének kialakításakor 2014. november 15-én nevezték ki először az egyetem kancellárjává. A három évre szóló megbízatás idén november közepén jár le. A kiírt új pályázat eredményeként a 2017. november 16-tól 2020. november 15-ig terjedő időszakra kapta meg ismét kinevezését.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.