Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. július 28.
350845 Összes oltás

Elhunyt Magyar Kálmán

Életének 84. évében elhunyt Magyar Kálmán akadémikus, a Semmelweis Egyetem korábbi rektorhelyettese, a Gyógyszerhatástani Intézet alapítója, majd professor emeritusa. Az orvos és gyógyszerész generációkat kiemelkedő sikerrel oktató egyetemi tanár a központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatása, egyebek mellett a selegilin piacra kerüléséhez alapvető biokémiai folyamatok felismerése terén ért el kiemelkedő tudományos eredményeket.

Magyar Kálmán 1933-ban született Szentlőrinckátán. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1959-ben. Már ebben az évben az egyetem Gyógyszertani Intézeténél helyezkedett el, ahol 1965-től adjunktusként, 1972-től pedig docensként dolgozott. 1979-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. Ugyanebben az évben bízták meg a SOTE Gyógyszerhatástani Intézetének vezetésével tanszékvezetői beosztásban. Az intézetet 1998-ig vezette. 2003-ban professor emeritusi címet kapott. Emellett az MTA és a SOTE közös Neurokémiai Kutatócsoportjának, továbbá a Központi Izotóp Laboratóriumnak a vezetője, valamint a z MTA Orvosi Osztályának és a MOTESZ-nek elnökhelyettese, 1988-tól 1991-ig pedig az egyetem rektorhelyettese is volt.

Fő kutatási területe a központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatásmódjának biokémiai, valamint farmakokinetikai vizsgálata volt. Knoll József akadémikussal közösen nevéhez fűződik többek között a két lebontó enzim, a MAO-A és a MAO-B külön létezésének igazolása. Ez a felismerés meghatározó szerepet játszott az Európában és tengeren túl is betegek millióinak kezelésében alkalmazott magyar gyógyszermolekula, a selegilin kifejlesztésében és törzskönyvezésében. Eredményeit egyebek mellett Akadémiai Díjjal és Széchenyi-díjjal is elismerték, 1995-ben az MTA rendes tagjává választották.

Dr. Bagdy György