Kétnapos születésnapi konferenciát és workshopot rendezett az Erasmus program 30 éves évfordulójára a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága a hallgatói szervezetekkel közösen. Az Erasmus 1987-ben indult,  azzal a céllal, hogy a felsőoktatásban tanulók megtapasztalják egy másik ország kultúráját, oktatási rendszerét, az eltérő oktatási módszereket, és nem utolsó sorban azt, hogy milyen egy másik országban élni és tanulni. A Semmelweis Egyetem 20 éve csatlakozott az Európai Bizottság kezdeményezte programhoz, és ma már évente összesen 150 egyetemi hallgató tölt átlagosan egy szemesztert más, többnyire európai uniós országban, és ugyanennyien jönnek külföldről az egyetemre az ösztöndíj segítségével.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben tartott rendezvénnyel az idei magyarországi és európai uniós szintű ünnepségsorozathoz csatlakozott az egyetem. Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes nyitóbeszédében dr. Szél Ágoston rektor nevében köszöntötte a megjelenteket. Mint emlékeztetett, az Erasmus program eddig világszerte 3,5 millió hallgatónak biztosított lehetőséget arra, hogy olyan nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek, amelyek ma már elengedhetetlenek a munkaerőpiaci igényeknek való megfeleléshez. Kitért arra, hogy a Semmelweis Egyetem nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatai ápolására és fejlesztésére, aminek az egyik alapja a nemzetközi mobilitási programok széles választéka. Az egyetem elkötelezett, hogy továbbra is támogassa hallgatói és oktatói nemzetközi tapasztalatszerzését – emelte ki.

Ezt követően az Erasmus magyarországi programkoordinátor szervezete, a Tempus Közalapítvány felsőoktatási vezetője, Bokodi Szabolcs, majd a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának (NKI) vezetője dr. Pop Marcel tartott előadást. A programot szervező NKI igazgatója az egyetem nemzetköziesedési stratégiájáról beszélt, és tágabb kontextusba helyezte a mobilitási programokat. Ezt a hallgatói szervezetek (Hupsa, HÖK, BOE, ESN) bemutatkozása követte, majd a nemzetközi mobilitás előnyeiről oktatók beszéltek: dr. Kellermayer Miklós, dr. Béni Szabolcs, dr. Terebessy András és dr. Kiss András tartott előadást.

A program második napján F. Tóth Katalin, intézményi Erasmus koordinátor ismertette a hallgatókkal a mobilitási programmal kapcsolatos legfontosabb információkat, majd ezt követően dr. Molnár Miklós, dr. Tóth Zsuzsanna, dr. Tétényi Péter, dr. Hollós Sándor, dr. Pop Marcel, dr. Borján Eszter, a hallgatói szervezetek képviselői, valamint Erasmus Alumni tagok vettek részt a programról szóló kerekasztal-beszélgetésben.

Dr. Pop Marcel honlapunknak adott interjújában kiemelte: az előadók egyik fő üzenete az volt a hallgatók felé, hogy menjenek, tapasztaljanak, de jöjjenek vissza. Az igazgató úgy fogalmazott: a kétnapos esemény a nemzetköziségről szólt, és ezen belül arról is, mit kell tennie egy felsőoktatási intézménynek, hogy olyan lehetőségeket adjon a hallgatói kezébe, melyekkel meg tudják szerezni a munkaerőpiacon ma már nélkülözhetetlen globális kompetenciát és tudást, nemzetközi tapasztalatot. Az igazgató kitért arra, hogy a Semmelweis Egyetemen nagyon jól működik az Erasmus program, ami köszönhető annak is, hogy mikor 20 évvel ezelőtt elindult az Erasmus mobilitási program az egyetemen, akkor az intézmény már 10 éves tapasztalattal rendelkezett a külföldiek oktatása terén az angol és német nyelvű képzésnek köszönhetően.

F. Tóth Katalin elmondta: jelenleg 150 egyetemi hallgató tölt egy szemesztert egy másik egyetemen a mobilitási program keretében, és ugyanennyi külföldi hallgató tanul az Erasmussal az ÁOK, FOK, GYTK és ETK idegen nyelvű képzésein. Az elmúlt években nagyon megugrott a befelé irányuló hallgatói és oktatói mobilitásban részt vevők száma, mivel egyre kevesebb helyen érhető el minőségi angol és német nyelvű oktatási program – tette hozzá. A Semmelweis Egyetemnek egyébként több mint 80 egyetemmel van bilaterális együttműködése. F. Tóth Katalin a féléves ösztöndíjra lehetőséget adó hallgatói csereprogram mellett kiemelte a rövidebb futamidejű oktatói és képzési szintű mobilitási lehetőségeket is, melyek szintén segítik a tapasztalatszerzést, a tudásmegosztást.

A rendezvény lehetőséget adott arra is, hogy hallgatók és oktatók kerekasztal megbeszélés keretében megvitassák az Erasmus+ programmal kapcsolatos adminisztratív és oktatás-módszertani kihívásokat és lehetőségeket, dr. Hollós Sándor főiskolai tanár moderálása mellett. A NET-aulában elhelyezett standokon a Tempus Közalapítvány és az Európai Programiroda munkatársai, a hallgatói szervezetek képviselői és volt ösztöndíjas hallgatók tájékoztatták az érdeklődőket.

Carlos Molina 1. helyezett fotója

A rendezvény keretében adták át a Világjáró Fotópályázat díjait, melyre az ösztöndíjas programokban részt vett hallgatók küldhették be az út alatt készült fotóikat. A Szinapszis, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata, a HUPSA Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete és az Erasmus Student Network – ESN hallgatói egyesületek által közösen szervezett versenyen első helyezett lett Carlos Molina Krakkóban készített képével. A második helyet megosztva nyerte el Lukács Fanni Olaszországban, Orvietoban és Fazekas László Márton Nepálban készített képe. Harmadik lett megosztva Pónácz Mária Törökországban, Jokkel Zsófia Olaszországban és Neha Shirsalkar Angliában  készített fotója. A fotók megtekinthetőek a Szinapszis Facebook-oldalán.

Az Erasmus programmal kapcsolatos további információk, valamint a pályázati lehetőségek megtalálhatók az NKI Európai Programiroda honlapján.

DP
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.