Tüdőpatológiai workshopot rendeztek az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben az egyesült államokbeli Mayo Clinic (Rochester, Minnesota) szervezésében. A kétnapos rendezvényen mintegy száz patológus vett részt.

A tüdő minden fontosabb differenciáldiagnosztikai területét igyekeztek feltárni a gyakorló patológusok számára rendezett workshopon, ide értve a többi között a tüdőtumorok patológiáját, valamint a tüdőfibrózist – ismertette dr. Khoor András, a Mayo Clinic patológusa, egyetemi tanár, az Amerikai Magyar Orvosszövetség elnöke. Ahhoz, hogy egy onkológus vagy tüdőgyógyász szakorvos megfelelően kezelje a betegeket, fontos a patológiai háttértudás, azaz az ún. sebészi patológia – tette hozzá dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója.

Az eredményes gyógyításhoz csapatmunkára van szükség, meg kell osztani egymással a tudást és a felelősséget, amihez szükséges az állandó továbbképzés is, és az ismeretek átadása, megosztása – ismertette dr. Khoor András a Mayo Clinic filozófiáját. Hozzátette, hogy az általuk szervezett, idén először Budapesten megrendezett workshop lehetőséget adott arra a patológusoknak, hogy olyan kórképeket is tanulmányozzanak, amikre alapvetően nincs módjuk. Dr. Matolcsy András reményét fejezte ki, hogy a jövőben ismét otthont adhatnak hasonló szakmai rendezvénynek.

Keresztes Eszter
Fotó: I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet

Galéria

3kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.