Kéthetes komplex fejlesztő táborral indult el augusztus 7-én Gyulán az ország első vidéki Pető Prémium Pontja, amely a Semmelweis Egyetem, a gyulai önkormányzat és a várfürdő közös munkájának eredménye. A decentralizációs program célja, hogy a fővárostól távoli régiókban is elérhető legyen a Pető-módszer térségi és külföldi rászorulók részére is.

A szülőktől kapott visszajelzések nagyon pozitívak, sokan közülük már jelezték, hogy vissza szeretnének jönni – mondta el Natkay Ilona, a Semmelweis Egyetem Kiemelt Konduktív Pedagógiai Szolgáltatások Központjának megbízott igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón. A gyulai prémium ponton jelenleg nyolc gyulai és környékbeli gyermek ellátása történik, egyénileg és csoportosan. Az igazgatónő bízik abban, hogy a továbbiakban sok új gyermeket és felnőttet is fogadhatnak majd, hiszen a stroke-on átesett, a sclerosis multiplexben szenvedő vagy a Parkinson-szindrómában élő felnőttek fejlesztésére is alkalmas a világhírű módszer. Az érintettek Gyulán folyamatos tanításban részesülhetnek, a nevelésnek köszönhetően pedig nagyobb önállóságot érhetnek el.

Natkay Ilona rámutatott, a Pető András orvos-pedagógus által kifejlesztett konduktív nevelés leginkább az idegrendszeri sérülések rehabilitációjában, habilitációjában eredményes, elsősorban a születéskor és a felnőttként szerzett idegrendszeri károsodások esetén alkalmazható. Alapgondolata az, hogy a sérült idegrendszer a károsodások ellenére is tartalékokkal rendelkezik, ezek tanulás útján újra aktivizálhatók. A Gyulán is alkalmazott konduktív pedagógia egyik fontos eleme, hogy a gyermekek fejlesztése a szülők bevonásával történik, akik így elsajátíthatják azokat a hétköznapokban is alkalmazható módszereket, ami jelentősen megkönnyítheti az életüket.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója hosszú távú együttműködésben bízik és megtisztelőnek tartja, hogy a világhírű Pető-módszer Gyulán érhető el elsőként vidéken szervezett keretek között. Véleménye szerint szerencsés együttállás az, hogy a szakértelem és a kiváló adottságok itt egymásra találhattak. A város és a gyógyfürdő a szülők és gyermekeknek rengeteg lehetőséget nyújt, hisz amellett, hogy pihenhetnek és rehabilitálódhatnak, a víz gyógyhatásait is élvezhetik.

Vona Zsófia
Fotó: Geszner Tamás

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.