Tizedik alkalommal rendezték meg az angioödéma legaktuálisabb kérdéseivel foglalkozó „C1-Inhibitor Deficiency Workshop”-ot a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, dr. Farkas Henriette és tudományos főmunkatársa, dr. Varga Lilian főszervezésében. A tanácskozásra – melynek megnyitóján dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja mondott köszöntőt – 350 résztvevő érkezett 42 országból.

Dr. Hunyady László megnyitó beszédében elismerését fejezte ki dr. Farkas Henriette-nek és dr. Varga Liliannak a konferencia szervezéséért, mely mostanra a szakterület egyik meghatározó nemzetközi rendezvényévé vált. A szervezők ezzel a területen dolgozó szakemberek olyan közösségét hozták létre, mely nagy mértékben segíti a nemzetközi összefogásban végzett kutatást, és ezáltal javítja a betegek ellátását – mutatott rá.

Az előadások fókuszában elsősorban a HANO (örökletes angioödéma) genetikai háttérének feltérképezése, a betegség kialakulása, patomechanizmusa, a betegek életminőségének javítása és az új kezelési eljárások álltak – tájékoztatott dr. Farkas Henriette, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a klinikán működő Országos Angioödéma Központ vezetője. A kétévente megrendezett négynapos tanácskozás egyik különlegessége, hogy rendkívül széles körből érkeznek a résztvevők: alapkutatók, klinikusok, laborszakemberek, betegszervezetek és a gyógyszerfejlesztő cégek képviselői is jelen vannak. Mindez a közelmúltban kiegészült szakdolgozók részvételével is. Mivel az angioödémás betegek gyakran adják be maguknak ödémás roham esetén az injekciót, különösen fontos szerepe van a nővéreknek az önadagolás oktatásában.

A rendezvényen idén is átadták a HANO-s betegekért érdemérmet (For HAE Patients’ Award Prize), melyet dr. Bruce Zuraw, az amerikai Herediter Angioödéma Központ vezetője vehetett át. A konferencia meghívott előadói között a terület legelismertebb nemzetközi szaktekintélyei, vezető professzorok szerepeltek: az USA-ból dr. Alvin Schmaier, Olaszorszából  Dr. Marco Cicardi érkezett. Az izraeli dr. Avner Reshef, dr. Dumitru Moldovan Romániából, valamint dr. Mócsai Attila, az Élettani Intézet egyetemi tanára tartottak előadást.

A workshop nevében szereplő C1-inhibitor az a szabályozó fehérje, mely hiányzik a HANO-s betegek véréből. Ez a fehérjehiány bradykinin felszabaduláshoz vezet, amelynek következtében ödéma alakul ki. Az ödémás roham megjelenhet az arcon, végtagokon,  a gyomor- és bélrendszerben, vagy a gégében; ez utóbbi esetben a légúti elzáródás miatt a beteg megfulladhat, ha nem kapja meg időben a megfelelő, speciális kezelést. A HANO örökletes, ritka betegség, 1:10 ezer-1:50 ezer az előfordulási aránya, vagyis Magyarországon 200-1000 beteg lehet érintett. Az első konferenciát 1999-ben szervezte meg dr. Farkas Henriette és dr. Varga Lilian a herediter angioödéma első nemzetközi fórumaként, akkor még csak negyven fő részvételével. Azóta a résztvevők száma megsokszorozódott, az idei évben 350-en regisztráltak a workshopra. Bővült a téma is, mivel kezdetben csak az ödéma öröklődő formáit vizsgálták, és bár most is ezen van a fő hangsúly, összesen már kilencféle bradykinin által mediált ödémát érintettek az idei előadások.

A konferenciára 87 absztrakt érkezett, 7 orális és 2 poszterszekciót tartottak, és minden absztraktot az Allergy, Asthma and Clinical Immunology című folyóiratban publikálnak majd. A workshopon kiosztott négy legjobb fiatal kutatói díjból kettőt a III. Sz. Belgyógyászati Klinika munkacsoportjának tagjai nyertek el: Debreczeni Márta PhD-hallgató és Koncz Anna TDK-hallgató.

A szervezőmunkában aktívan részt vettek a főszervezők mellett dr. Harmat György, főiskolai tanár, Veszeli Nóra és dr. Kőhalmi Kinga Viktória PhD-hallgatók.

Dobozi Pálma
Fotók: Thaler Tamás

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.