Mindketten szerencsésnek tartják magukat, hogy öt évvel ezelőtt találkoztak. Dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatóhelyettese rutinos mentor, Somogyi Vivien viszont csak elsőéves hallgató volt, amikor jelentkezett a Kerpel-programba. Akkor még nem volt kialakult elképzelése arról, hogy az orvostudományon belül mi érdekli mélyebben, ma már szinte biztos benne, hogy tüdőgyógyász lesz.

Amikor Vivien jelentkezett a Kerpel-programba eleinte csak a mentora voltam, de őt nagyon jól lehetett motiválni, hogy érdeklődjön az én szakterületem iránt, azóta pedig csatlakozott a kutatócsoportomhoz – mondta dr. Müller Veronika.

Úgy fogalmazott: a Kerpel tényleg egy kiválósági program, akik bekerülnek, méltán lehetnek büszkék erre. „Nagyon sok fantasztikus tanítványom van, de úgy gondolom, minél fiatalabban kerül be valaki a programba, annál gyümölcsözőbb és színesebb lesz a mentor-tanítvány kapcsolat” – vélekedett.

Az igazgatóhelyettes szavai szerint Vivien nagyon jól tanul és szépen lehetett látni, hogyan fejlődik a tudása és nyílik ki az érdeklődése és a nyitottsága a világra. „Ez az ideális, mert ilyenkor hosszabb a kapcsolat, mintha valaki ötöd- vagy a hatodévben kerül a programba. Így tud igazán személyes lenni a mentorálás – hangsúlyozta.

Somogyi Vivien az egyetem honlapján olvasott a Kerpel-programról nagy lehetőséget látott benne. „Nagyon örültem, hogy felvettek, mert ritka kiváltságnak tartom, hogy egy hallgató személyes mentort kaphat, ami személyes kapcsolattal és útmutatással jár” – tette hozzá. Mint mondta, a mentora eddig is nagyon sokat segített neki és minden olyan mérföldkő, ami az egyetemen történt vele, hozzá kapcsolódik. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam – fogalmazott.

Vivien úgy látja, a Kerpelesekben megvan a szándék, hogy többet szeretnének az átlagosnál. Felidézte, hogy a jelentkezésnél – hiszen elsőévesen még nem voltak eredményei – elsősorban azt nézték, hogy mennyire motivált és elhivatott. Azt javasolja a fiataloknak, hogy ha tehetik, minél hamarabb kapcsolódjanak be a tehetséggondozási programba, mert rengeteg előnnyel jár. Ő például több ösztöndíjlehetőséget is kihasznált már, a mentora segítségével kezdett el TDK-zni, illetve bekapcsolódhatott dr. Müller Veronika kutatócsoportjának munkájába is. A kutatással összefüggésben impakt faktoros cikke jelent meg, konferenciákon vesz részt, és több díjat is nyert.

A kutatómunkát szabadidejében végzi, hetente egy, másfél napot a Pulmonológiai Klinikán tölt. Mint mondta, a kutatás keretében az obstruktív tüdőbetegségek közül elsősorban COPD-seket, asztmásokat, valamint az asztma-COPD átfedési szindrómás betegeket vizsgálják. Biomarker kutatásokat végzünk és az a célunk, hogy betegségek prognózisát egy olyan gyakorlatban is mérhető paraméterrel tudjuk jellemezni, amely még nincs jelen eddig a klinikai gyakorlatban – ismertette.

Dr. Müller Veronika ezzel összefüggésben kiemelte azt is, hogy az obstruktív tüdőbetegségekről és a légúti problémákról lényegesen kevesebb szó esik mint például a szív- és érrendszeri betegségekről, pedig Magyarországon elég szennyezett levegő és ez komoly problémákat okoz. Tájékoztatása szerint ezek a betegségek 7-800 százezer embert érintenek.

Az igazgatóhelyettes büszke a tanítványára. „Fantasztikusan működik együtt a többiekkel a kutatócsoportban és sokat tesz azért, hogy sikeres legyen. Én meg ahol tudom, ott segítem” – hangsúlyozta. Kitért arra: a mai fiatalok  tudnak nagyon szépen és precízen, megfelelő időt rászánva és alaposan dolgozni.

Az igazgatóhelyettes a Kerpel-program előnyének tartja egyebek mellett azt is, hogy a mentoráláson keresztül áthidalja az orvostanhallgató és a klinikum közti óriási távolságot. Így a hallgató az oktatás tempójához képest sokkal korábban találkozhat orvosokkal, betegekkel, klinikai problémákkal, ami véleménye szerint fantasztikus töltetet ad a tanulásban is. Amit itt lát, az beépül a tudásába – hangoztatta.

Ezt Vivien is megerősítette, aki úgy gondolja, tüdőgyógyászként nagyon jól fog majd jönni neki az a sok gyakorlat, amit a már eddig is szerzett a klinikán. A tervei között szerepel még, hogy jelentkezik a doktori képzésre, illetve további külföldi kutatási tapasztalatot gyűjt, de érdekli a rezidensképzés is.

Mentora támogatja a külföldi tapasztalatszerzést, ahogy minden fiatal esetében, mert úgy véli, ez nagyon fontos. Hazahozzák a jó gyakorlatokat, nekünk pedig ezeket meg kell hallgatni és figyelembe kell venni – jelentette ki dr. Müller Veronika.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.