Az egészségműveltség és a prevenció volt a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára, valamint a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége (MOKSZ) által szervezett 3. Egészség-Információ-Könyvár konferencia fő témája. A résztvevők megismerkedhettek a szakirodalmi kiadók újdonságaival, valamint előadásokon, szekcióülésen és szakmai workshopokon is részt vehettek.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Páva Hanna, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóságának főigazgatóhelyettese egyebek mellett szólt az Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár életében bekövetkező jelentős változásokról. Mint fogalmazott, a könyvtár profilját és működését is a XXI. század elvárásainak megfelelően kell majd alakítani, melynek egyik jelentős lépése az informatikai fejlesztések elindítása. Hozzátette, napról-napra szembesülnek azzal a ténnyel, hogy egyes területeken komoly szakember hiány van, amelyet a főigazgatóság folyamatos képzésekkel és továbbképzésekkel próbál enyhíteni.

Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes köszöntőjében szólt a könyvtár és könyvtáros szerepéről. Kiemelte, hogy bár a XXI. században teljesen megváltozott az információ forrása és formája, de a könyvtáros szerepe továbbra is az, hogy mindezt valamilyen módon közvetítse a célközönség felé. Hozzátette, hogy a könyvtárosok „informatikus polihisztorok”, ugyanis a hagyományos katalógizálástól kezdve a vírusvédelemig, mindennel tisztában kell, hogy legyenek.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság Közgyűjteményi Főosztályának könyvtári referense, Szalóki Gabriella a megnyitón felhívta a figyelmet arra, hogy a könyvtár az oktatáson túl a tudományos kutatás egyik fő támogatója is. Napjainkban már megfelelő cikkadatbázis áll rendelkezésünkre, azonban a kihívást az adatbázisok különböző keresőrendszere jelenti – fogalmazott.

Szluka Péter a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának igazgatója honlapunknak elmondta, hogy az eseményen több mint százan vettek részt, az érdeklődők között voltak a különböző területekről érkező könyvtárosok, MOKSZ tagok, információszolgáltatások iránt érdeklődő kutatók, valamint PhD-hallgatók.

A konferencián négy ismeretterjesztő előadás hangzott el, valamint három szekcióülést is szerveztek egészségműveltség témakörben. A nyitó előadást, dr. Ádány Róza, a Debreceni Egyetem Megelőző Orvostani Intézet igazgatója tartotta, aki a magyar lakosság egészségügyi állapotáról, korai halálozásról és a legjelentősebb népegészségügyi problémákról beszélt. Előadott még dr. Perczel-Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék tanszékvezetője, dr. Lelovics Zsuzsa, a Kaposvári Egyetem egyetemi docense és Wiesner Edit coach is.

A rendezvényen jelen voltak kiállítók is, elsősorban kiadók és tartalomszolgáltatók képviselői. A magyar és angol nyelvű szakmai workshopok keretében a Központi Könyvtár beszerzési osztályvezetője, Ruttkay Szilvia az Open Access (nyílt hozzáférésű közlés) alapvetései mellett annak veszélyeit is bemutatta, továbbá ismertette az elektronikus közlemények tárolásának és elérésének gyakorlati módszereit is. A második workshop – Marcin Kapczynski előadásában – a Web of Science-en elérhető újdonságokról szólt.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya

Fotó: Kovács Attila 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.