Az Ortopédiai Klinika szervezésében tartotta meg az Európai Musculoskeletalis Onkológiai Társaság (European Musculo-Skeletal Oncology Society, EMSOS) fennállásának 30. ünnepi kongresszusát Budapesten. A dr. Szél Ágoston rektor fővédnöksége alatt zajló rendezvényen párhuzamos szekciókban 116 előadás hangzott el, és 132 posztert mutattak be.

A hazai mozgásszervi onkológia eredményeit dr. Varga Péter Pál és dr. Lazáry Áron (Országos Gerincgyógyászati Központ) a gerinctumorokkal foglalkozó önálló szekcióban, dr. Sápi Zoltán és dr. Balogh Petra (I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet), illetve dr. Szendrői Miklós és dr. Kiss János (Ortopédiai Klinika) ismertették. A résztvevők valamennyien köszönetet mondtak a szervezésért dr. Antal Imrének, az Ortopédiai Klinika adjunktusának.

Az EMSOS 30. Kongresszusa lehetőséget adott arra, hogy az Ortopédiai Klinika onkológus sebészei dr. Moravcsik Bence háziorvossal útjára indítsák a „Golflabda kampányt”, aminek célja, hogy felhívják a figyelmet a ritka előfordulású lágyrész szarkómák korai felismerésének szükségességére.

A kongresszuson 42 nemzet (Brazília, Argentína, USA, Japán és számos európai ország) képviseltette magát, összesen 432 regisztrált résztvevő, köztük onkológus, mozgásszervi sebész, patológus, radiológus, radioterapeuta érkezett. A mozgásszervi onkológia olyan jeles képviselői, mint Gerard Rosen (USA) az osteosarcoma és Ewing-szarkóma első hatásos kemoterápiájának kidolgozója, Rainer Kotz (Ausztria) az első modul rendszerű tumorprotézis megalkotója, vagy Rodolfo Capanna a csont- és lágyrészszarkóma-sebészet egyik legkiemelkedőbb alakja vettek részt, és tartottak emlékelőadásokat.

Forrás és fotó: Ortopédiai Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.