Négyszáz hallgató versenyzett az idei Medikus Kupán, ahol a Semmelweis Egyetem összetettben a harmadik helyet érte el, több egyetemi hallgató pedig egyéni elismerést kapott a különböző versenyszámokban.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a 45. Medikus Kupát, ahol a budapesti, szegedi, pécsi és debreceni orvostanhallgatók mérkőztek egymás ellen. A Medikus Kupa már 1972 óta hagyomány, minden évben más helyszínen tartják. Idén Pécsett várták az egyetemek hallgatóit, hogy összemérjék erejüket a társintézményekkel.

Várszegi Kornélia, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sportközpont igazgatója elmondta, hogy összességében 400 hallgató versenyzett, és egyetemenként 100 fős sportolói delegáció érkezett a megmérettetésre. A hazai orvosképzést végző intézmények
hallgatói egy célért versengtek egymással: a kupa elhódításáért, de alapvetően ők egy nagyon jó, összetartó közösség – osztotta meg tapasztalatait az igazgató. A helyszínen több ezer szurkoló biztatta és buzdította a sportolókat, többek között a Semmelweis Egyetem 25 fős cheerleader csapata is, akik az esemény végén – hasonlóan a többi egyetem szurkolói csapatához – megmutatták saját, a Medikus Kupára készült koreográfiájukat. A szombati napon csatlakozott a rendezvényhez dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja is.

Várszegi Kornélia elmondta, már hagyománnyá vált, hogy a kupa végén a végzős hallgatóktól egy kis emlékkel búcsúznak. Idén az egyetem tíz végzőse kaphatott gravírozott sportolói szobrot. Az eredményhirdetést követően, a záróceremónia végén a Pécsi Tudományegyetem sportvezetője továbbadta a stafétabotot a jövő évi szervezőnek, a Semmelweis Egyetemnek.

A Semmelweis Egyetem hallgatói idén összetettben a harmadik helyen végeztek. Összesen öt sportágban vetélkedtek a társegyetemek: kispályás labdarúgás, kézi-, kosár- és röplabda, valamint vízilabda.

A női kosárlabdát a Debreceni Egyetem (DOTE) csapata nyerte, második a Semmelweis Egyetem lett, harmadik a Pécsi Tudományegyetem (POTE) és negyedik a Szegedi Tudományegyetem (SZOTE). A torna legtechnikásabb női játékosának Késői Melindát (POTE), a legjobb centernek Sophie Mendlert (Semmelweis Egyetem), a legtöbb pontot szerzőnek Papp Klaudiát (POTE) választották.

A férfi kosárlabdázók versenyében szintén a Debreceni Egyetem győzedelmeskedett, míg a Semmelweis Egyetem ugyancsak a második lett, hasonlóképpen a női csapathoz. A torna legtöbb pontot szerző játékosa Kwame Robert (Semmelweis Egyetem), a legtechnikásabb Iyad Assaf (DOTE) és a legjobb center Farkas Péter (POTE) lett.

A férfi és női röplabda első helyezettjei a pécsiek lettek, a második mindkét nemnél a Semmelweis Egyetem. A férfi röplabdások legtechnikásabb játékosának Cheung Floriant (Semmelweis Egyetem), míg a nők közül Spitzmüller Petrát (Semmelweis Egyetem) választották.

A férfi kézilabdázók versenyében Pécs vitte el az aranyat, míg a budapesti egyetem ezüstérmes lett. A legjobb kapus Kovács Ákos (Semmelweis Egyetem), a legtechnikásabb játékos Szöllősi Bence (POTE) és a gólkirály Szelezsán Gergely (SZOTE) lett.

A női kézilabdázóknál a debreceni egyetemisták állhattak a dobogó legfelső fokára, a Semmelweis Egyetem csapata a negyedik helyezést érte el. A torna legeredményesebb női kézilabda kapusa Németh Kamilla (Semmelweis Egyetem), a legtechnikásabb játékosa Hős Anette (SZOTE), gólkirálya pedig Vlcskó Luca (DOTE) lett.

A vízilabda csapatok között a pécsi hallgatók nyerték el az első helyet, Debrecen második, míg a Semmelweis Egyetem a harmadik legjobb lett. A gólkirály Patócs Márton (DOTE) lett, a legjobb kapusnak Buta Bence (DOTE), a legjobb mezőnyjátékosnak pedig Csaba Márton (POTE) bizonyult.

Labdarúgásban a pécsiek diadalmaskodtak, második a szegedi, harmadik a debreceni és negyedik a budapesti csapat lett. Ezúttal két gólkirályt hirdettek ki, Nathas Ramzit (DOTE) és Giesinger Pétert (SZOTE), valamint a legjobb kapus címet Stinbach Gergő (POTE), a legtechnikásabb játékosát pedig Nathas Ramzi (DOTE) nyerte el.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotók: Komjáthy Máté, Semmelweis Egyetem röplabdacsapat, Instagram

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.