Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat- és méréssorozatot végzett március 16-20-ig Kárpátalján a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SE HÖK) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Külhoni Programja keretében. A több mint 70 fős csoport általános orvosi és fizikális vizsgálatot, vércukormérést, fogászati, EKG-, valamint látásvizsgálatot biztosított négy településen, ahol több száz páciens fordult meg.

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) közreműködésével indult, második alkalommal megvalósított kezdeményezés célja, hogy a főként magyarok lakta településeken élők általános egészségügyi állapotfelmérésében segítsenek a Semmelweis Egyetem valamennyi karának hallgatói – mondta Budai Marcell, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Hozzátette, a novemberi szűrőprogramokon több mint félezren vettek részt, ezúttal ennél is több érdeklődő ment el a beregszászi és munkácsi járásokban zajló ingyenes vizsgálatokra.

Tíznél is többféle szűrést és mérést, többek közt általános orvosi és fizikális vizsgálatot, vérnyomás és vércukormérést, fogászati szűrést, szükség esetén EKG-vizsgálatot végzett a mintegy 70 fős csapat, újdonságként pedig látásvizsgálatra is lehetőség nyílt. A hallgatókat két belgyógyász és egy traumatológus rezidens kísérték el Kárpátaljára. Budai Marcell beszámolt róla, mindezek mellett prevenciós tanácsokat is kaptak az érdeklődők dietetikusoktól, gyógyszerészektől, valamint gyógytornászoktól. A Kárpátalján elvégzett vizsgálatsorozatot kormányzati források felhasználásával, valamint saját költségein valósította meg az egyetemi Hallgatói Önkormányzat, akik a korábbinál is több, a vizsgálatokhoz szükséges eszközt vittek magukkal.

A HÖOK külhoni programjának célja, hogy egyetemek hallgatói a saját tudásukat tudják kamatoztatni az arra rászorulók körében – ismertette Budai Marcell. Hozzátette, az egészségügyi szűrés az első volt a sorban, ugyanakkor a program többek között közlekedésmérnökök és állatorvos-hallgatók bevonásával is kiegészül, akik a mostani kárpátaljai látogatáson a további lépéseket készítették elő.

Keresztes Eszter
Fotó: Ármós Richárd, HÖK

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.