Idén mintegy 20 ország képviseltette magát a Semmelweis Egyetem legnagyobb nemzetközi hallgatói eseményén, a Nemzetközi Semmelweis Karneválon (International Semmelweis Carnival), amely azzal a céllal jött létre 8 évvel ezelőtt, hogy közelebb hozza egymáshoz az egyetem magyar és külföldi hallgatóit.

A karneválon köszöntő beszédet mondott dr. Mócsai Attila, a Külföldi Hallgatók Titkárságának igazgatója és dr. Székely Andrea Dorottya, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet docense. Dr. Mócsai Attila elmondta, büszke arra, hogy a világ minden tájáról származó, eltérő nyelvi és kulturális háttérrel rendelkező hallgatók választották Budapestet és a Semmelweis Egyetemet felsőfokú tanulmányaik számára. Ennek egyik oka képzésünk nemzetközi elismertsége, ami abban is megnyilvánul, hogy az intézmény nemrég bekerült a világ legjobb 300 élet- és orvostudományi egyeteme közé – tette hozzá. Kiemelte még, hogy nagyon fontosnak tartja az egymás iránti toleranciát, egymás kultúrájának megismerését és elfogadását, amiben mind a hallgatóknak, mind az oktatóknak nagyon sokat segít az egyetem sokszínűsége és a Nemzetközi Semmelweis Karneválhoz hasonló események megrendezése.

A karnevál megnyitó ceremóniájának részeként táncos és zenés produkciókat mutattak be a hallgatók, megjelenítve a saját nemzeti kultúrájuk elemeit: hagyományos palesztin néptáncot, somogyi táncokat, valamint egy német hallgató gitáros-énekes műsorát is láthatták a résztvevők. Az este további zenei programjának összeállításában szintén a nemzetközi sokszínűségre törekedtek a szervezők: nigériai, izraeli és magyar DJ-k is zenéltek a karneválon. A hagyományoknak megfelelően idén is megtartották a Multicultural Food Festivalt, ahol mintegy 20 nemzet ételkülönlegességeit, köztük a magyaros konyha jellegzetes fogásait mutatták be a hallgatók, idén először holland ételek is szerepeltek a kínálatban.

A Nemzetközi Semmelweis Karnevál minden évben egy adott tematika köré szerveződik, a rendezvény díszletei idén a science-fiction filmek világát hozta el a Nagyvárad téri Elméleti Tömb falai közé. A karnevált a Hallgatói Önkormányzat (HÖK), az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), az International Student Association of Semmelweis (ISAS) és a Deutschsprachige Studentenvertretung Semmelweis (DSVS) tagjai szervezték.

Keresztes Eszter
Fotó: Adrian Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.