Magyarországon elsőként indított Tudatos jelenlét alapú kognitív terápiás képzést a tágabb szakma számára a Klinikai Pszichológia Tanszék. A fájdalom, stressz és szorongás csökkentésében is hatékonyan alkalmazott módszert az Oxford Mindfulness Center képzését követve orvosok és pszichológusok sajátíthatják el a négy hónapos, akkreditált szakmai továbbképzés során – mondja dr. Perczel-Forintos Dóra tanszékvezető.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét azt jelenti, hogy a múlton való rágódás és a jövőn való aggódás helyett tudatosan arra fordítjuk a figyelmünket, ami az adott pillanatban a testünkben, elménkben és a környezetünkben történik – mondja dr. Perczel-Forintos Dóra. Hozzáteszi, hogy az élmények és a valóság ítélkezésmentes elfogadásának, és a nehézségek elengedésének számtalan pozitív testi és lelki hatása van; segítségével csökkenthető a stressz, a szorongás, a fájdalom, javítható a daganatos betegek életminősége. Maga a módszer könnyen elsajátítható, a rendszeres gyakorlás ugyanakkor elengedhetetlen – hangsúlyozza a tanszékvezető. Mint mondja, a programot az Egyesült Államokban dolgozták ki, buddhista alapokon nyugszik, gyakorlásához azonban nincs szükség semmiféle vallási elköteleződésre.

Dr. Perczel-Forintos Dóra az Oxford Mindfulness Center képzési tematikáját követve vezeti a Klinika Pszichológia Tanszéken indult, 9 alkalomból álló, négy hónapos akkreditált képzést. A program sajátélmény blokkal indul, amikor a résztvevők önmagukon gyakorolva ismerhetik meg a módszert, majd elsajátítják az elméleti hátteret, végül saját klienseiken kezdhetik el alkalmazni a módszert, amelynek tapasztalatait szupervízió keretében beszélik meg. A képzés fő célja, hogy a résztvevők gyógyító munkájuk során hozzá tudják segíteni a pácienseiket ahhoz, hogy pszichés vagy testi betegségeikhez fűződő kellemetlen érzéseiket el tudják fogadni, fel tudják dolgozni, és ez által teljesebb életet tudjanak élni.

Szakorvosok, klinikai pszichológusok jelentkeztek a programra, és olyan nagy volt az érdeklődés, hogy egy hét alatt beteltek a helyek – mondja a tanszékvezető, aki szeretne évente indítani képzést.

Kele Tímea

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.