Dr. Hosszú Ádám az első szerzője annak a Journal of the American Society of Nephrology folyóiratban megjelent cikknek, amely a dr. Fekete Andrea vezette Lendület-kutatócsoport új eredményeit mutatja be a Sigma-1 receptor akut vesekárosodásban betöltött protektív szerepével kapcsolatban.

A felnőttkori végállapotú veseelégtelenség emelkedő tendenciájának hátterében főként a világszerte több száz millió embert érintő civilizációs betegségek, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás növekvő előfordulása áll. A betegek számára a vesepótló kezelés (dialízis vagy vesetranszplantáció) elkerülhetetlen. A vesepótló kezelések közül a transzplantáció egyértelműen előnyösebb, azonban az átültetett szerv szállításával, illetve a műtéttel járó akut vesekárosodás mértéke nagyban befolyásolja a graft hosszútávú működését.

Dr. Hosszú Ádám és munkatársai az akut vesekárosodás patkánymodelljén, valamint sejttenyészeten végzett kísérletekkel elsőként írták le a Sigma-1 receptor pontos renális lokalizációját. A Sigma-1 receptort mindeddig, mint a központi idegrendszerben jelenlevő dajkafehérjét tartották számon, mely elsődlegesen a tanulásban, memóriában játszik szerepet. Eredményeik szerint a receptor aktiválásával beindított, ezidáig ismeretlen molekuláris jelátviteli mechanizmus a vérellátás javításával, valamint a gyulladásos folyamatok mérséklésével csökkenti a vesekárosodás mértékét.

A felfedezés jelentőségét növeli és potenciális gazdasági hasznosulást jelenthet, hogy a Sigma-1 receptor gyógyszeres serkentése új kezelési lehetőséget kínál a nagy halálozással járó akut vesekárosodás terápiájában.

Sigma-1 receptor a vesében iszkémiát követően. Az immunhisztokémiai metszeten barna szín jelöli a Sigma-1 receptort a vesetubulusokban, a receptor a glomerulusokban nincs jelen.

A munka értékét jól jelzi, hogy az elmúlt tizenöt évben ezen kívül mindössze egy, kizárólag magyar szerzők munkáját bemutató közlemény jelent meg a vesegyógyászat legrangosabbjának számító folyóiratban. A közelmúltban dr. Hosszú Ádám publikációjával a Semmelweis Egyetem Veritas et Virtus Alapítványának pályázatán első díjat nyert.

Dr. Fekete Andrea

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.