A kiemelkedő tehetségek hajtják előre a társadalmat, ezért van nagy jelentősége az egyetem tehetséggondozó programjának – véli dr. Kerpel-Fronius Sándor, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet nyugalmazott egyetemi tanára. Mentoráltja, Erdei Gergő az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének hallgatója korán bekapcsolódott a kutatásokba az élelmiszer-kémia területén, több táplálkozás-egészségügyi programban vett részt, jelenleg a fruktóz malabszorpciós betegek diétaterápiájának kutatását tervezi.

RS49680_KA-20160622-KA__2693-scrDr. Kerpel-Fronius Sándor kiemelte: nagy öröm számára, hogy a Semmelweis Egyetemen létrejött tehetséggondozó programot édesapjáról, dr. Kerpel-Fronius Ödönről nevezték el, aki nagyon sok energiát fektetett abba, hogy a fiatalokat bevonja a kutatómunkába. „Számára kiemelkedő boldogság volt, ha egy tehetséges fiatal munkatársat fedezett fel” – idézte fel, hozzátéve, hogy ezért is vesz részt boldogan mentorként a programban.

Mint elmondta, kapcsolata mentoráltjával két okból is nagyon szerencsés. Eddig főként az Általános Orvostudományi Karról és a Gyógyszerésztudományi Karról kerültek be hallgatók az egyetem tehetséggondozó programjába, de fontos, hogy az Egészségtudományi Kar diákjai is éljenek ezzel a lehetőséggel. Emellett jelentősnek tartja, hogy Erdei Gergő személyében egy olyan kollégát ismert meg, aki nemcsak kutatói tervekkel rendelkezik, de a kutatás eredményeinek gyakorlati alkalmazásával is nagyon korán elkezdett foglalkozni. Úgy fogalmazott: bízik benne, hogy évtizedek aktív munkájával azon kiváló kutatók sorát gazdagítja majd, akiknek jelentős szerepe van az egészséges táplálkozás hátterének kidolgozásában – a krónikus betegségben szenvedő és az egészséges populáció számára egyaránt.

RS49667_KA-20160622-KA__2761-scr (1)Erdei Gergő éveken keresztül dolgozott dietetikusként a Bátor Táborban. Különböző szakmai szervezetek munkatársaként pedig aktívan vett részt a helytelen táplálkozás visszaszorítása elleni küzdelemben.  A professzor úgy véli, az ilyen jellegű szakmai tapasztalatból sokat tanulhat, hiszen a krónikus betegek speciális táplálkozási igényekkel rendelkeznek, és ennek biztosításához megfelelő szakemberekre van szükség.

Erdei Gergő dietetikus hallgatóként, BSc-tanulmányai végén jelentkezett a tehetséggondozó programba, mert szerette volna többéves kutatói munkáját tovább folytatni. Mint mondta, nagyon örült neki, hogy dr. Kerpel-Fronius Sándor lett a mentora, akire igazi példaképként tekint. Felidézte: nagyon várta az első találkozásukat, mely nemcsak izgalmas volt, de sok mindenben kapott segítséget, például, hogy milyen lehetőségek közül választhat, milyen úton haladjon tovább, és melyek azok a kvalitások, amiket erősíteni kell ahhoz, hogy jó kutatóvá válhasson.

Erdei Gergő egyetemi tanulmányai alatt táplálkozás-egészségügyi felmérések, programok kidolgozásában is részt vett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársaként.  Emellett a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetben egy teljes körű iskolai egészségfejlesztési programban dolgozott, aminek az volt a célja, hogy a gyerekek ne csak a tanórákon, hanem iskolán kívül is halljanak az egészséges táplálkozásról. A Bátor Táborban öt éven keresztül volt aktív önkéntes, legutóbb vezető dietetikusként vett részt a programban. Az egyetem alatt elvégezte a szakács képzést is, mert úgy érezte, dietetikusként hathatósabb segítséget tud nyújtani, ha még jobban elmélyíti a gasztronómiai ismereteit.

RS49669_KA-20160622-KA__2758-scrDr. Kerpel-Fronius Sándor kiemelte, mivel más szakterületen tevékenykednek, ő elsősorban nem a szakmai, hanem az általánosabb témákban segít mentoráltjának. Mint mondta, számára nagyon izgalmas ez a kapcsolat, ennek köszönhetően sokat tanult olyan területekről, amelyekkel korábban nem foglalkozott: „A mentor tanul a legtöbbet” – jelentette ki.

Erdei Gergő tervei között most a PhD-tanulmányok megkezdése áll az első helyen. A Patológiai Tudományok Doktori Iskolában a fruktóz malabszorpciós betegek diétaterápiáját szeretné kutatni. Ennek a betegségnek a tünetei a fruktóz fogyasztása után fellépő puffadás, hasmenés, hasi diszkomfortérzet, ami miatt a betegek étrendje rendkívüli módon beszűkül – mondta el. Sajnos a fruktózt igen széles körben alkalmazzák a modern élelmiszer gyártás során. Ha ezek a betegek kerülik azokat az élelmiszercsoportokat, amelyekben fruktóz lehet, akkor a zöldségek és gyümölcsök is kikerülnek az étrendjükből, de ezeket megfelelő diéta kialakításával vissza lehet hozni az étkezésükbe – tette hozzá.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.