Magyar tudomány kategóriában Junior Prima-díjjal ismerték el dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid, a Radiológiai Klinika tanársegédei munkáját. A díjakat Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos adta át az MTA épületében.

junior_prima_2016_pre_2048px_01
Fotó: Pozsonyi Roland (Mfb Zrt.)

Az elismeréseket tizedik alkalommal adták át. A díjazottak életútja és eredményei valódi inspirációt jelentenek, mert megmutatják, hogy a tanulás, az elkötelezett, komoly munka értéket teremt – mondta Bártfai-Mager Andrea. A fiatal tehetségeket idén is a díj társalapítója, a Magyar Fejlesztési Bank felkérésére összeült, rangos tagokból álló szakmai bizottság választotta ki. Ezúttal is tudósok, kutatók, intézményvezetők tettek ajánlást, hogy tanítványaik, fiatal kollégáik közül kik érdemesek arra, hogy elnyerjék a címet – olvasható az MFB közleményében.

A Semmelweis Egyetem két díjazott munkatársát dr. Szél Ágoston rektor, dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes, dr. Bérczi Viktor, a Radiológiai Klinika igazgatója és dr. Karlinger Kinga, a klinika tudományos főmunkatársa jelölte.

rs22034_ka-20140903-img_9848-tarnoki-ikrek-scrA méltatás egyebek mellett kiemeli: dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid egyik legfontosabb szakmai vívmánya az ikerkutatások újraélesztése, melynek eredményeként megalakult a 2015-ben hivatalosan is bejegyzett Magyar Ikerregiszter. Emellett beindították a Semmelweis Egyetemen az interstitialis tüdőbetegségekkel foglalkozó tüdőgyógyász-radiológus munkacsoport radiológiai tevékenységét. Az Amerikai-Magyar Orvosszövetség tagjaiként és a szervezet támogatásával elkészítették az első magyarországi dohányfüst koncentráció felmérő vizsgálatot, mellyel az első objektív adatok alapján derült fény a beltéri közhelyek szennyezettségére. Tudományos munkásságukat számos hazai és nemzetközi elismeréssel díjazták

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, a Magyar Fejlesztési Bank elismerését idén további kilenc fiatal kutató vehette át: Antal László (hidrobiológia), Dékány Éva (nyelvtudomány), Ivády Viktor (fizika), Janacsek Karolina (pszichológia), Kardos Ádám (fizika), Maléth József (orvostudomány), Molnár László (csillagászat), Szalay Gergely (idegtudomány) és Tóth Arnold (orvostudomány) nyerte el.

A Prima Primissima Díj alapítói 2007-ben határoztak úgy, hogy önálló díjat hoznak létre a fiatal korosztály támogatására. A harminc év alatti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalokat – a Prima Primissima elismeréshez hasonlóan – több kategóriában jelölik, tehetségük elismeréseképpen.

DP

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.