Az endoszkópos ultrahangtechnika elismert külföldi szaktekintélyei tartottak bemutatót egy nemzetközi szimpózium keretében: a diagnosztikus és invazív beavatkozásokat a II. Sz. Belgyógyászati Klinika endoszkópos laborjában végezték el, a konferencia résztvevői pedig élő közvetítés segítésével követhették az eseményeket.

Budapesten rendezték meg a 20. Nemzetközi Endoszkópos Ultrahang Szimpóziumot, melynek részeként élő közvetítés keretében mutatták be az ezzel a technológiával végrehajtható eljárásokat a terület vezető külföldi szakemberei. Az endoszkópos ultrahang technika lényege, hogy a testüregbe juttatott endoszkóp végén található ultrahangfej segítségével olyan szerveket is meg tudnak vizsgálni, amit kívülről nagyon nehéz (pl. a hasnyálmirigy vagy a mellkasi szervek közül a mediastinum, vagyis a gátor). Ezen felül mintavételre is alkalmas az eszköz, valamint kisebb műtéteket is el lehet végezni vele – magyarázta dr. Miheller Pál, a bemutatónak helyt adó II. Sz. Belgyógyászati Klinika endoszkópos laborjának a vezetője. Mint kiemelte, a szimpózium szervezői annak ellenére választották helyszínként a klinika laborját, hogy itt még nem érhető el ez a technológia. Ez azt mutatja, hogy az alapinfrastruktúránk alkalmas lehet egy ilyen ellátásra – mutatott rá.

A bemutatóhoz a labor három helyiségébe telepítettek endoszkópos tornyokat az összes kiegészítővel együtt, és párhuzamosan végezték a beavatkozásokat. Összesen ötven beteget vizsgáltak meg, közülük 28 a klinika páciense, minden eljárást bemutattak a rutineljárásoktól a legmodernebbekig, amit az eszközzel végre lehet hajtani – számolt be dr. Miheller Pál.

A technológia egyes esetekben segít megállapítani azt is, hogy szükség van-e sebészi beavatkozásra, vagy akár ki is válthatja azt, például alkalmas a hasnyálmirigy gyulladás után a bizonyos ciszták kezelésére. A betegek altatásáról az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának munkatársai gondoskodtak.

Dobozi Pálma
Fotó: Adrián Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.