Az Országos Onkológiai Intézetben a Semmelweis Egyetemmel együttműködve, elvégezték az első magyarországi tüdő- és vesetranszplantációt egy műtét keretében 2016. június 30-án. A beteg zavartalan műtét utáni intenzív kezelést követően jó általános állapotban 2016. július 14-én elhagyta az Intézetet. Jelenleg rehabilitációs kezelésen vesz részt.

RS44077_KA-20160127-IMG_2372-scrJól van, otthonában gyógyul az a középkorú férfi, akin először hajtottak végre Magyarországon egy időben vese- és tüdőátültetést még júniusban – mondta el az Országos Onkológiai Intézet (OOI) aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának főorvosa az MTI-nek. Elek Jenő hozzátette, a betegnek természetesen még szoros orvosi gondozásra van szüksége, szoknia kell az új életet.

A műtétet az Országos Onkológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetemmel együttműködve végezték el. Az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika megbízott igazgatója, a sebészeti team vezetője, Lang György az MTI-nek elmondta, az ilyen kombinált, egy időben végzett beavatkozások világszerte ritkaságszámba mennek, és biztonsággal csak a nagy tapasztalatú központok vállalják el ezeket.

A beteg cisztás fibrózisban szenvedett, ami a tüdőt teszi tönkre, és gyógyszeres kezeléssel már nem lehetett stabilizálni az állapotát. A veseelégtelenség azonban nem az alapbetegség miatt következett be, a férfi évek óta dialízisre járt – ismertették a szakemberek. Dr. Elek Jenő hozzátette: a beteget a tüdőtranszplantáció alatt műtüdő tartotta életben, ma ezt tartják korszerű eljárásnak.

RS44088_KA-20160127-IMG_2275-scrDr. Lang György a műtétről beszámolva közölte, hogy a beavatkozásokat egymás után hajtották végre: először az új tüdőt ültették át, majd a vesét; a beavatkozás bonyolult volt, pontos koordinációt és felkészülést igényelt. Dr. Elek Jenő hozzátette: a legnagyobb gondot az jelenti a vese- és tüdőátültetés esetében a műtétet követő intenzív kezelési szakaszban, hogy a folyadékterápia szempontjából más elvek szerinti kezelést igényel egy vese- és egy tüdőtranszplantált beteg. A valódi sikert az jelentette, hogy a két kezelési módot össze tudták hangolni.

dr. Lang György hangsúlyozta, hogy az intenzív osztályos kezelés az Országos Onkológiai Intézet szakembergárdájának professzionalitását jelzi. A professzor elmondta azt is, hogy a beültetett szervek egy donortól származnak, ami a véletlennek köszönhető, az esélyek jobbak, ha az átültetni kívánt szervek egy donortól származnak. A dupla átültetés viszont a beteg számára is nagyobb kockázat.

A júniusban operált beteg otthon van, de szoros orvosi kontroll alatt áll, hiszen a legyengített immunrendszert fertőzések fenyegetik, és a kilökődési reakciókra is oda kell figyelni. Ennek érdekében folyamatos gyógyszerezés szükséges – ismertette dr. Lang György.

Emlékeztetett: az első magyarországi tüdőátültetést tavaly decemberben végezték el, és az akkor elindított transzplantációs program sikerét mutatja, hogy felelőséggel el tudták vállalni a mostani komplex beavatkozást. Jelezte, a régió országait tekintve Magyarország élen áll a tüdőtranszplantáció terén, hiszen a környező országok betegeit, ahogy korábban a magyar pácienseket is, Bécsben operálják.

A tüdőtranszplantációk jelenleg az Országos Onkológiai Intézetben zajlanak, mert ott tudták kialakítani a megfelelő feltételeket a beavatkozásokhoz, a mellkassebészeti és intenzíves háttér itt biztosított. A Semmelweis Egyetem és az onkológiai intézet együttműködése európai színvonalon működik. Dr. Lang György megjegyezte, hogy a magyarországi tüdőátültetések, noha egyre gyakoribbak, soha nem fognak rutinbeavatkozássá válni. A lehetőség ugyanakkor adott az átültetések számának növelésére, hiszen az a furcsa helyzet állt elő Magyarországon, hogy több a rendelkezésre álló donortüdő, mint amennyi beavatkozást végeznek. A professzor szerint évente ötven tüdőátültetést kellene elvégezni.

Dr. Elek Jenő szerint annak van igazán nagy jelentősége, hogy a hazai tüdőtranszplantációs program eljutott idáig; már nem csak egyszerű esetek jönnek szóba, a jövőben akár gyermeken is végrehajthatnak szervátültetést, és akár retranszplantációra (amikor ugyanaz a beteg másodszor kap tüdőt) is sor kerülhet.

MTI
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem
A kiemelt fotó illusztráció!