Idén már 25 intézmény fogott össze a Semmelweis Egyetem kezdeményezésére: a közös közbeszerzésnek köszönhetően összességében 36 százalékkal kevesebbet költenek földgázra 2016. október 1-jétől a projektben résztvevők. A dr. Szász Károly kancellár által immár második éve kezdeményezett sikeres összefogás eredményeként a Semmelweis Egyetemen több mint 70 millió forintos megtakarítás várható.

Dr. Szász Károly kezdeményezésére huszonegy felsőoktatási intézmény, három hozzájuk tartozó ajánlatkérő, valamint a Pécsi Önkormányzat a közös közbeszerzéssel újabb milliárdos nagyságrendű árcsökkenést tudott elérni. Összességében 1,2 milliárd forinttal kevesebbet kell földgázra költeniük a projektben résztvevőknek a következő egy évben.

A huszonöt intézmény együttes tervezett gázigénye mintegy 24 millió köbméter, ami a magyar piacon már jelentős mennyiségnek számít. Ebből 1,9 millió köbméter a Semmelweis Egyetem felhasználása – tájékoztatott dr. Ménesi Balázs beszerzési igazgató. Mint elmondta, hárman tettek érvényes ajánlatot. A teljes mennyiségre szóló legkedvezőbb érvényes ajánlat nettó 2 milliárd 179 millió Ft volt, ami a harminchét lépéses elektronikus liciten még további nettó 116 millió forinttal csökkent.

A tender eredményeképpen októbertől a huszonöt intézménynek átlagosan nettó 71,12 forint+Áfa/m3  egységárat kell fizetnie, ami a földgáz ára mellett a rendszerhasználati díjat is tartalmazza. Az egyes intézmények által fizetendő átlagos egységár – fogyasztási helyeik különbözősége miatt – eltérhet a huszonöt intézmény együttes átlagos árától. A Semmelweis Egyetem az elért árral a jelenleginél 29 százalékkal olcsóbban szerzi be október elsejétől a földgázt, vagyis egy év alatt 70,5 millió forintot takarít meg.

Dr. Ménesi Balázs hangsúlyozta: a megtakarítás tőzsdei árcsökkenés esetén még a fentieknél is nagyobb lehet, ugyanakkor a most hatályba lépő szerződés hatékony védelmet nyújt az erős tőzsdei áremelkedés ellen.

Dr. Szász Károly kancellár rendkívül sikeres költségmegtakarító projektként értékelte a mostani közös beszerzést. Kiemelte: a milliárdos nagyságrendű megtakarítás nem csupán az intézmények, hanem az állami költségvetés szempontjából is jelentős; ezért továbbra is indokolt és érdemes élni a jól koordinált csapatmunkában rejlő lehetőségekkel. Mint arról korábban beszámoltunk: a kancellár a múlt évben kezdeményezett először közös földgázbeszerzést a költségek csökkentése érdekében. Akkor hét intézmény csatlakozott, mostanra ugyanakkor jelentősen bővült a kör.   

Az idei közös földgázbeszerzésben a Semmelweis Egyetem vezetésével a következő intézmények vesznek részt: Budapesti Gazdasági Egyetem, Kecskeméti Főiskola, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem, Kaposvári Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Pető András Főiskola, Károly Róbert Főiskola, Károly Róbert Kutató-Oktató Nonprofit Kft, Eszterházy Károly Főiskola, Magyar Táncművészeti Főiskola, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat, Óbudai Egyetem, Testnevelési Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. Széchenyi István Egyetem, Szolnoki Főiskola, Tiszaliget Kft, Miskolci Egyetem.

Forrás: Beszerzési Igazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.