A tervezettnél mintegy tizenöt százalékkal olcsóbban szerzi be a Semmelweis Egyetem július elsejétől a földgázt, miután dr. Szász Károly kancellár kezdeményezésére nyolc felsőoktatási intézmény összefogott, és a közös közbeszerzéssel kedvezőbb árat tudott elérni.

A Semmelweis Egyetem a maga és a többi intézmény nevében (Testnevelési Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Corvinus Egyetem, Zeneművészeti Egyetem, Pető András Főiskola, Szegedi Tudományegyetem, MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont) 2015. március 19-én tette közzé ajánlati felhívását uniós nyílt közbeszerzési eljárás keretében a 2015. július 1- 2016. október 1. közötti időszakra vonatkozó földgázbeszerzésre.

RS26699_KA-20150114-IMG_2591-koranyi-epitkezes-scrA nyolc intézmény együttes tervezett gázigénye mintegy 16 millió köbméter, ami a magyar piacon már jelentős mennyiségnek számít; ebből 2 millió köbméter a Semmelweis Egyetem felhasználása – tájékoztatott dr. Ménesi Balázs beszerzési igazgató. Mint elmondta, négyen tettek érvényes ajánlatot. A papíron beadott legkedvezőbb ár nettó 1 milliárd 690 millió Ft volt, ami a 20 lépéses elektronikus liciten még további közel nettó 100 millió forinttal csökkent.

Mindez azt jelenti, hogy júliustól a nyolc intézménynek átlagosan 100,14 forint+Áfa/m3 egységárat kell fizetnie, ami a földgáz ára mellett a rendszerhasználati díjat is tartalmazza. Az egyes egyetemek által fizetendő átlagos egységár – fogyasztási helyeik különbözősége miatt – eltérhet a nyolc intézmény együttes átlagos árától. A Semmelweis Egyetem számára a földgáz – a teljes 15 hónapra forintban rögzített – nettó átlagára 106,47 forint lesz köbméterenként. Ezzel 57 millió forintot spórolhat a Semmelweis Egyetem.

Dr. Ménesi Balázs hangsúlyozta: minden közbeszerzési eljárás esetén meg kell határozni a várható fogyasztás alapján azt az összeget, amelyet a beszerzés kezdeményezője maximálisan szán a földgázra. Ez az ún. „fedezet” ebben az esetben a tervezett 16 millió m3-es mennyiségre 125,10 forint +áfa/m3 egységárral számolva 1 milliárd 992 millió forint nettó összeget jelentett a nyolc intézmény vonatkozásában. Ezt a tervezett maximális összeget sikerült összességében nettó 400 millió forinttal csökkenteni – mutatott rá az igazgató.

A számokból egyértelmű, hogy együttműködéssel jobb eredményt lehet elérni, mintha mindenki külön küzdött volna. Az eredmény kulcsa a csapatmunka. Ezért a Semmelweis Egyetem kancellárja sikeres mintaprojektként tekint a mostani beszerzésre, amelynek tapasztalatai alapján a soron következő villamosenergia-beszerzésnél is azt kezdeményezi: fogjanak össze az egységes fellépéssel megtakarítást elérni kívánó felsőoktatási intézmények.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.