A Semmelweis Egyetem vendégprofesszora címet kapott dr. Lőrincz Balázs Bendegúz, a University Medical Center Hamburg-Eppendorf fej-nyaksebész főorvosa, a robotsebészet európai hírű művelője és oktatója. A kitüntető oklevelet dr. Szél Ágoston rektor és dr. Hunyady László dékán adták át.

RS53098_KA-20160907-IMG_8295-scr (1)Dr. Szél Ágoston köszöntőjében kiemelte, az egyetem és a visiting professori cím birtokosa számára egyaránt megtiszteltetést jelent az együttműködés. A rektor reményét fejezte ki, hogy a cím birtoklása akkora örömöt, valamint szakmai előrelépési lehetőséget jelent majd dr. Lőrincz Balázs Bendegúz számára, mint amennyire fontos a Semmelweis Egyetemnek, hogy a vendégprofesszorok között tudhatják.

RS53104_KA-20160907-IMG_8273-scr (1)Dr. Lőrincz Balázs Bendegúz 1974-ben született, négy gyermek édesapja. A pécsi orvostudományi egyetemen végzett, klinikai munkáját Budapesten a Rókus Kórházban, illetve az Onkológiai Intézetben kezdte. 2015-ben a Semmelweis Egyetemen szerezte PhD fokozatát „A fej-nyaki robotsebészet jelene és jövője” címmel. Különböző rangos fül-orr-gégészeti osztályokon dolgozott Norvégiában és Ausztráliában, jelenleg a University Medical Center Hamburg-Eppendorf fej-nyaksebész főorvosa. A robotsebészet európai hírű művelője, rendszeresen tart továbbképző kurzusokat Párizsban, Strasbourgban, valamint saját klinikáján. Jó kapcsolatot ápol a hazai fül-orr-gégészeti intézetekkel, régóta oktat a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézetben, részt vesz a rezidensképzésben is – ismertette röviden a frissen kinevezett vendégprofesszor pályáját dr. Hunyady László dékán hangsúlyozva, dr. Lőrincz Balázs Bendegúz a következő generáció ígéretes képviselője, aki szakmai karrierjének csúcsán a hazatérés lehetőségét sem veti el.

Dr. Wéber György, a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet vezetője kitért arra, még a Pécsi Tudományegyetemről ismerik egymást dr. Lőrincz Balázs Bendegúzzal, aki azóta folyamatosan képezve magát mára a fej-nyaki robotsebészet akkreditált oktatója lett Európában, ezért is terjesztette fel a vendégprofesszori címre.

A vendégprofesszor az oklevél átvételét követően elmondta, nemrég habilitált Németországban, ahol docensi kinevezést is kapott, ám a Semmelweis Egyetem vendégprofesszori címe többet jelent számára bármilyen külföldi elismerésnél. Hozzátette, az egyetemmel eddig is szoros kapcsolatot ápolt, vendégprofesszorként pedig már várhatóan októberben előadást fog tartani a hallgatóknak.

 

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.