RS52661_KA-20160826-IMG_7078-scrHuszonkét országból érkeztek résztvevők a Budapesti Nephrológiai Iskola (Budapest Nephrology School, BNS) nemzetközi továbbképző programra, melyet immár 23. alkalommal rendeztek meg. A hatnapos program, melynek ismét a Transzplantációs és Sebészeti Klinika tanterme adott otthont, kulturális és szakmai tudományos rendezvény is egyben – mondta a megnyitón köszöntőjében dr. Rosivall László, a BNS létrehozója és alapítója, a Kórélettani Intézet volt igazgatója, egyetemi tanára. A nemzetközileg elismert és akkreditált továbbképzésen a hallgatók a nefrológia nemzetközileg elismert véleményformáló személyiségeitől tanulhatnak, emellett új szakmai kapcsolatokat is építhetnek. „Egy iskola akkor jó, ha az oktatók jók, márpedig a BNS-ben minden nemzetközileg elismert vezető nefrológus oktatott már” – fogalmazott, hozzátéve, hogy eddig 67 ország képviseltette magát a hallgatók között.

A veseiskolának minden évben van egy központi témája, ez idén a patológia, amit a patológusok egyre nagyobb hiánya tesz különösen aktuálissá – mondta el dr. Rosivall László.

RS52681_KA-20160826-IMG_6984-scrDr. Andrzej Wiecek, az Európai Vese Szövetség-Európai Dialízis és Transzplantációs Szövetség (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association, ERA-EDTA) elnöke az 1963-ban alapított szervezetet ismertetve elmondta: fő céljuk a nefrológiai oktatás és kutatás ösztönzése, valamint a nemzetközi kapcsolatok és együttműködések erősítése. Szólt arról, hogy honlapjukon törekszenek arra, hogy minél több szakterületet érintő publikációt tegyenek elérhetővé.

Dr. Reusz György, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a Magyar Nephrológiai Társaság elnöke a konferencia köszöntésében kitért arra: a programban rendre megtalálható minden vesegyógyászatot érintő fontos téma, ugyanakkor a hallgatók mindig gazdagodhatnak új üzenetekkel, megismerhetik a legújabb tanulmányok eredményeit.

RS52689_KA-20160826-IMG_6944-scrDr. Molnár Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta, ez a program a hallgatókért van, itt minden arról szól, hogy tágítsák a tudásukat. Az itt szövődött ismeretségek pedig későbbi szakmai együttműködések alapja is lehet.

RS52666_KA-20160826-IMG_7061-scrDr. Máthé Zoltán, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója házigazdaként üdvözölte a jelenlévőket. Röviden bemutatta az épületet, emlékeztetve arra, hogy 1994-ban kifejezetten a transzplantációnak dedikálva lett felújítva. A házban minden egy helyen megtalálható, ami egy sikeres szervátültetési programhoz szükséges – mondta el.

Mint azt dr. Rosivall László a hatnapos iskolát követően elmondta: számos eddig nem publikált új felfedezés, tudományos eredmény, klinikai megfigyelés, megoldás is elhangzott a program során, mely a hallgatók véleményezése alapján ismét kivívta magának a „A legjobb továbbképző program” címet. Dr. Rosivall László szerint ebben szerepe van az előadásokon, az előadókon, az interaktív, molekuláktól a betegágyig történő megközelítésen túl a különleges és jól szervezett programoknak, kulturális eseményeknek is. A hallgatók a képzésen túl részt vehettek kerti taj chi gyakorláson, egyetemen belüli múzeumi sétán, városnézésen, Parlament látogatáson, orgona hangversenyen, és a Szent Jobbot is megtekinthették. Az iskola korábbi hallgatói közül már többen előadóként szerepeltek a mostani programon, valamint egyre több a visszatérő hallgató és oktató – mondta el dr. Rosivall László.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.