Az országban egyedülálló, új szakirányú továbbképzést indít az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja (EMK). A három féléves Minőségügyi és betegbiztonsági menedzser képzés idén szeptemberben kezdődik, elsősorban minőségüggyel foglalkozókat, intézményi és belső koordinátorokat, belső auditorokat, valamint a minőségügy és betegbiztonság iránt érdeklődő, egészségügyi végzettséggel rendelkező szakembereket, kutatókat és döntéshozókat várnak a képzésre – mondta el dr. Belicza Éva, az EMK Betegbiztonsági Tanszéki Csoport docense, a szak vezetője.

RS12289_KA-20120919-IMG_5346-scrA képzés elindítását az indokolja, hogy a betegbiztonság és az ellátás minősége egyre inkább kiemelt szerepbe kerül az egészségügyben. A tavalyi törvényi változások konkrét elvárásokat fogalmaznak meg a belső minőségügyi rendszer szakmai tartalmára vonatkozóan, és indul az egészségügyi szolgáltatók akkreditációs rendszere is. Az intézmények minőségügyi vezetői, munkatársai számára eddig nem volt lehetőség, hogy a feladatukhoz szükséges ismereteket szervezett formában szerezhessék meg – mondta el dr. Belicza Éva.

Mint hangsúlyozta, a naprakész, gyakorlatban alkalmazható minőségügyi ismeretekkel rendelkező egészségügyi szakemberek az ellátó intézmények egyre fontosabb szereplőivé válnak. A képzés a gyakorlati készségek kialakítására fókuszál, így az elméleti ismeretek mellett azok napi alkalmazásának módszereit is elsajátítják a hallgatók. Foglalkoznak majd egyebek mellett az ellátás minőségét, biztonságát befolyásoló külső környezeti tényezőkkel, az ismert legjobb gyakorlatok bevezetésével, a minőségi indikátorokkal, a szakmai irányelvek, protokollok, működési szabályozók jelentőségével, a minőségügyi rendszerekkel,  a gyenge minőség  költségével.

A jelentkezési határidő 2016. augusztus 8., további információk az EMK honlapján találhatók.