A Magatartástudományi Intézet egyik fő erőssége a jó közösség, szinte minden területen országosan vezető szakemberek dolgoznak itt, nemzetközi szintű kutatások zajlanak, emellett nagy hangsúlyt kap a leendő orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek oktatása is – mondja dr. Kovács József, az intézet nemrégiben kinevezett vezetője, aki a kezdetektől munkatársa a 23 éve alapított intézetnek, ahol ez idáig általános igazgatóhelyettesként és a Bioetika Részleg vezetőjeként dolgozott. Mint mondja: azon kevés intézmény közé tartoznak, ahol ingyen biztosítanak pszichoterápiás szakrendelést. Dr. Kovács József legfőbb feladatai közé sorolja, hogy megőrizze azt a színvonalat, amelyet elődei felállítottak.

RS51936_KA-20160714-IMG_5235-scrMa már senkinek sem kell elmagyarázni, hogy mi a bioetika, vagy hogy mennyire fontos szerepet kap az orvos személyisége a gyógyítási folyamatban, néhány évtizede azonban ezek még nem voltak ennyire nyilvánvalóak, és azok a tárgyak, amelyek nem a nagy, klasszikus diszciplínák közé tartoztak, a periférián foglaltak helyet az orvos-, fogorvos- és a gyógyszerészképzésben – mondja dr. Kovács József, aki szerint bár sokat változott a helyzet, néha még most is előfordul, hogy egy-egy hallgató nem érti miért kell bioetikát, orvosi kommunikációt, orvosi pszichológiát vagy orvosi antropológiát tanulnia. 3-4. éves korukra azonban a többségük belátja, hogy a gyakorlati élethez nagyon is szükségük van ezekre az ismeretekre.

Az oktatói tevékenység során elsősorban azt az üzenetet szeretnék eljuttatni a hallgatókhoz, hogy nem elég a betegségek  testi vonatkozásaira koncentrálni, a lelki, a társadalmi, a kulturális, és a kommunikációs  aspektus legalább ilyen fontos a gyógyuláshoz. A betegségek nem kis része ugyanis alapvetően pszichés probléma, és a szomatikus betegségeknek is vannak lelki komponensei – hívja fel a figyelmet a frissen kinevezett vezető, aki szerint mosolyra, kedves szóra is  szükségük van a betegeknek, az orvos részéről pedig a kommunikációs képesség és a kulturális kompetencia is fontos  a gyógyításhoz.

Bioetikai, orvosi kommunikációs, orvosi pszichológiai, orvosi szociológiai és pszichoterápiás részlegük van, emellett orvosi antropológiával is foglalkoznak, összességében körülbelül negyvenen dolgoznak az intézetben – mondja dr. Kovács József, aki fontosnak tartja, hogy ne csak oktassák az említett tárgyakat, hanem ők maguk is e szerint is éljenek és dolgozzanak. Az új igazgató szerint nagy erősségük, hogy ez a legnagyobb olyan intézet az országban, ahol az említett területekkel foglalkoznak, három nyelven, magyarul, angolul és németül oktatnak, emellett nemzetközi szintű kutatásokat végeznek.

RS51925_KA-20160714-IMG_5328-scrAz új vezető szerint elődei, dr. Kopp Mária és dr. Túry Ferenc olyan magas színvonalon működtették az intézetet, hogy már ennek puszta megőrzése is kihívás, fontosnak tartja ugyanakkor, hogy megfeleljenek a kor kihívásainak. Ez az oktatás fejlesztésében is megnyilvánul majd, hiszen a mostani hallgatók már abba a generációba tartoznak, akik a digitális világban szocializálódtak. Dr. Kovács József szerint a Magatartástudományi Intézet erősségei közé tartozik, hogy jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, ám ez is egy olyan terület, amelyet folyamatosan ápolni, fejleszteni kell.

Dr. Kovács József kiemelte: a Magatartástudományi Intézet azon kevés intézmények közé tartozik, amely ingyenes pszichoterápiás szakrendelést biztosít, vannak egyéni- és csoportterápiás üléseik is, evés-, szexuális és alvászavarokkal lehet elsősorban hozzájuk fordulni. A  szakrendelés  része a diáktanácsadó is, amely nemcsak a magyar, hanem az idegen nyelven tanuló hallgatókat is fogadja.  

Dr. Kovács József 1979-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán, majd  elvégezte az ELTE filozófia szakát is. Társadalomorvostanból és pszichoterápiából szakvizsgázott. 1993-tól, megalapításától a Magatartástudományi Intézetben dolgozik, mint a Bioetikai Részleg vezetője. 2006-ban habilitált, 2010-től egyetemi tanár és az MTA doktora.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.