CsanySandor_2_1Több ok is közrejátszott abban, hogy dr. Csányi Sándor elfogadta a Semmelweis Egyetem arra vonatkozó felkérését, hogy vegyen részt az intézmény konzisztóriumának munkájában. Mint mondta, az egyetemen sok olyan ember dolgozik, akiket hosszabb-rövidebb ideje ismer és becsül. „Szász Károly barátom, aki korábban munkatársam is volt,  2014 óta az egyetem kancellárja. Ő kért fel, hogy vállaljam el a konzisztóriumi tagságot, majd a testület elnökségét” – idézte fel. Az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: nem hiányzott neki egy újabb feladat vagy tisztség, mégsem tudott ellenállni annak a lehetőségnek, hogy részt vegyen a két legfontosabb ágazatot – az oktatást és az egészségügyet – egyszerre és a legmagasabb fokon megtestesítő intézmény, a Semmelweis Egyetem vezetésének támogatásában.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mivel tudja segíteni, illetve támogatni a Semmelweis Egyetem vezetésének döntéseit, azt válaszolta: bízik benne, hogy a pénzügyi jártassága és vállalatvezetői rutinja mellett akár még a nemzetközi kapcsolatrendszere is hasznára lehet az egyetem vezetésének a nagy fontosságú döntések előkészítésében és meghozatalában. „Valamennyi hazai egyetemre igaz, hogy mind pénzügyi, mind hatékonysági szempontból sokat fejlődhet, anélkül, hogy a szakmai tevékenysége sérülne, nekem pedig ezeken a területeken több évtizedes tapasztalatom van” – hangsúlyozta.   

Dr. Csányi Sándor az egyetem gazdálkodásával kapcsolatban úgy vélekedett: még csak most kezdte el közelebbről megismerni ezt a területet, de kívülről szemlélve pénzügyileg kiegyensúlyozottnak tűnik az intézmény.

RS47131_KA-20160322-KA__5222-scr

A konzisztórium elnöke szerint az nyilvánvaló, hogy a Semmelweis Egyetem kiemelkedik az egészségügyi oktatás és a kutatás területén, de betegként megtapasztalta, hogy mindeközben megnyugtató ellátást is képes nyújtani. „Nem rég volt egy más jellegű, felemelő személyes élményem: egy UEFA rendezvényen egy német önkéntes doktornő felhozta, hogy a Semmelweis Egyetemen végzett. Olyan lelkesedéssel és tisztelettel emlegette az itteni tanulmányait, hogy a társaságomban lévő nemzetközi sportvezetők meglepve hallgatták, milyen színvonalú orvosképzés folyik Budapesten. Én akkor már a konzisztórium tagja voltam, nagy büszkeséggel nyugtáztam, hogy milyen jó nemzetközi híre van az egyetemnek” – hangoztatta.

Az egyetem jövője nem független a magyar egészségügy jövőjétől, ezen a területen pedig komoly előrelépésekre lesz szükség, igen sürgősen – szögezte le dr. Csányi Sándor, aki ezzel együtt úgy látja: ami az oktatást illeti, a hazai kiemelkedő szerep megtartása nincs veszélyben sem az orvos-, sem az egészségtudományi-, sem a gyógyszerészeti képzésben. Hozzátette: a kutatási tevékenységbe a jelenleginél is többet lenne érdemes fektetni, igaz, ezen a területen a lehetőségek jelentős részben az egyetemen kívül eső körülményektől függenek.

RS47110_KA-20160322-KA__5196-scrDr. Csányi Sándor szavai szerint jobban meg kell ismernie az egyetemet ahhoz, hogy véleményt formálhasson róla, mire van szükség ahhoz, hogy az intézmény megőrizze hazai piacvezető szerepét, illetve még előrébb lépjen nemzetközi viszonylatban is. „Tartok tőle, hogy az ellátás körülményei visszahatnak a képzésre, ezért is mondom azt, hogy sürgősen javítani kell az gyógyítási feltételeket. Ez azonban nem csak egy-egy intézményre igaz, hanem az egész magyar egészségügyre. Nem kell nagy tapasztalat ahhoz sem, hogy ki lehessen jelenteni: a Semmelweis Egyetem a kutatási sikerek fokozásával biztosan tovább tudná erősíteni a nemzetközi pozícióit. Szükséges lehet továbbá a már most is jelentős számú – nem mellesleg jól fizető – külföldi diák jelenlétének növelése, nem csak a bevételek emelése, de az egyetem nemzetközi ismertségének és megítélésének javítása érdekében is” – vélekedett az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a semmelweis.hu-nak adott interjújában.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotók: OTP, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.