RS42724_KA-20151221-IMG_3353-scr (1)A Global Young Academy (GYA) tagjává választották eddigi első magyarként dr. Toldi Gergelyt, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanársegédét, aki jelenleg egy kétéves ösztöndíjjal Birminghamben kutat és gyógyít neonatológus szakorvos-jelöltként.

A fiatal kutatókat tömörítő szervezetnek 200 tagja van a világ minden tájáról, összesen 60 országból. A tagokat 30-40 éves koruk között 5 éves periódusra választják, mely szolgálat után alumnussá válnak – tájékoztatott dr. Toldi Gergely. A tagság elnyeréséhez a kiváló tudományos teljesítmény önmagában nem elegendő, a tagoktól társadalmi elköteleződést, valamint a tudományos és az egész társadalmat érintő problémák megoldására irányuló aktív tenni akarást is elvárnak. A szervezet fő célja a nemzetek, szakterületek és generációk közötti párbeszéd fenntartása a fiatal kutatók vezetésével, annak érdekében, hogy a globális problémákkal kapcsolatos döntéshozatal bizonyítékokon alapuljon és minden szempontra kiterjedjen.

GYA_AGM2016_Day4_GroupPhoto_1 okMint azt dr. Toldi Gergely elmondta: a tagságra dr. Seri István USA-ban élő professzor, a Semmelweis Egyetem díszdoktora jelölte. Az értesítést a tagságról márciusban kapta meg, az új tagokat pedig minden év májusában, a szervezet közgyűlésén avatják fel. Dr. Toldi Gergely az Open Science munkacsoport tevékenységébe kapcsolódott be. Ez egyrészt érinti az ún. open access kérdését, vagyis a tudományos közlemények hozzáférhetővé tételét minden kutató számára, de foglalkoznak azzal is, hogy az eredmények a laikus közönség számára is elérhetőek legyenek. Arra is keresik a választ, hogy a tudományos adatok hogyan, milyen feltételek mellett oszthatóak meg a kutatói közösséggel. Ez például az orvostudományban számos etikai kérdést felvet, elég csak a genetikai adatok, betegminták megosztására gondolni – jegyezte meg.

A szervezet idei közgyűlésén többek között szó esett a tudománymetria kérdéseiről, a kutatók helyzetéről, lehetőségeiről a fejlődő országokban, valamint a klímaváltozásról. A program része volt egy tudománydiplomáciai workshop is – mondta el dr. Toldi Gergely.

Dobozi Pálma
Fotó: Florian Wiencek, Global Young Academy
Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.