Ötnapos haladó taktikai-medicina képzést tartott tíz külföldi és egy magyar szakembernek a Semmelweis Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Terrorelhárítási Központ. Az okleveleteket május 27-én adták át a Szenátusi Teremben. A speciális rendvédelmi egészségügyi képzés során a részvevők olyan elméleti és gyakorlati tudással gazdagodtak, amely hozzásegítheti őket a megfelelő orvosi ellátás biztosításához egy esetleges katasztrófahelyzetben.

RS48728_TZ_20160527_0328-scrA mai esemény célja, hogy átadjuk az okleveleket azoknak a szakembereknek, akik elvégezték a Semmelweis Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Terrorelhárítási Központ közös, haladó taktikai orvosi ellátás elnevezésű képzését – mondta dr. Gál János, a Semmelweis Egyetem külügyi és stratégiai rektori biztosa, aki az életmentők életmentőinek nevezte az egészségügyi képzésen részt vett szakembereket.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója arról beszélt, hogy Görögországtól Észak-Európáig nagyon nehéz helyzetben vannak a szolgálatok, erős fenyegetettség van, ezért különösen szükség van széles körűen képzett szakemberekre. Mint mondta: az elsődleges cél a megelőzés, katasztrófahelyzetben azonban szükség van a speciális szolgálatokra. A most végzett szakemberekre különleges feladat vár, hiszen bajba került kollégáik megsegítésén is  fáradozniuk kell.

Dr. Kovács Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese úgy vélte, hogy ezt a képzést minden rendőrnek el kellene végeznie. Hozzátette: az itt megszerzett tudást a végzett szakemberek a szolgálati helyükön tudják majd hasznosítani. Egyúttal arra kérte őket, hogy ne hagyják megkopni a tudásukat, hanem folyamatos gyakorlással és tanulással bővítsék azt.

Kele Tímea
Fotó: Tuba Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.