Nagy megtiszteltetés számára, hogy az ETK-n dékánhelyettesnek választották, a kar magas színvonalú oktatására büszke lehet az egyetem, és ennek az elvárásnak a jövőben is igyekeznek megfelelni – mondta el dr. Rigó János, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, az Egészségtudományi Kar újonnan kinevezett klinikai kapcsolatokért felelős dékánhelyettese, aki az ETK és az ÁOK klinikáinak erősebb együttműködésében rejlő lehetőségekről is beszélt honlapunknak.

RS47842_KA-20160425-IMG_1583-scrDr. Rigó János az oktatással kapcsolatos tervek kapcsán elmondta: az ETK-n folyó valamennyi képzési formában mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatás szempontjából meghatározó a klinikák, illetve a gyakorlóhelyek által nyújtott oktatási háttér. Mint mondta, az egyetem karai közötti kölcsönös együttműködések erősítése ezért is kiemelt feladat.

Dr. Rigó János hangsúlyozta: célszerű lenne, ha az egyetemen zajló gyakorlati óraszámot növelni tudnák, mivel az egyetem dolgozóinak oktatói tapasztalata, pedagógiai képzettsége lényegesen magasabb színvonalú, mint az egyéb gyakorlóhelyeken dolgozóké. Eddig csaknem 400 külső gyakorlati hellyel kötött szerződést a kar, hiszen jelenleg az évente szükséges közel 90 ezer gyakorlati órából 20-25 ezret tartanak az egyetem keretein belül – tette hozzá.

Dr. Rigó János fontos szempontnak tartja, hogy az egyetem méltányolja az ETK-n történő oktatást a klinikákon dolgozó orvosok esetében is. Emellett szeretné, ha más karokon is jobban figyelembe vennék ezt az oktatói teljesítmény megítélésénél, például a habilitációs eljárás során. Szintén fontosnak tartja, hogy az ETK oktatói az ÁOK graduális képzésében is részt vegyenek, elsősorban az ápolási ismeretek oktatásában.

RS47861_KA-20160425-IMG_1472-scrMint elmondta, az ETK-n nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatás minőségének javítására: ezt az oktatás rendszeres felülvizsgálatával és ellenőrzésével, illetve a gyakorlatvezetők számonkérésével érnék el. Mivel a gyakorlati oktatás nagyobb része az egyetemen kívül zajlik, azokkal az oktatókkal is szorosabb kapcsolatot terveznek kialakítani, akik külső helyszínen végzik a hallgatók oktatását. A külső gyakorlóhelyek közül azokat támogatnák, amelyek megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A posztgraduális képzésre is nagy hangsúlyt fektetnek, ennek keretében az egészségügyi szakdolgozók továbbképzését elsősorban az ETK feladatának gondolja.

Fontos célnak nevezte, hogy az ETK-n dolgozó oktatók és hallgatók az ÁOK továbbképző rendezvényein is nagyobb számban vegyenek részt: erre példaként az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán megrendezett Semmelweis Fórumot említette, melyen a szülésznő hallgatók és oktatóik rendszeresen részt vesznek. Dr. Rigó János az ETK egyes tanszékei, intézetei és az ÁOK klinikái közötti együttműködések révén tudományos munka támogatását is fontosnak gondolja. Kiemelte, hogy most is vannak eredményes együttműködések: több TDK konferencián elhangzott előadás jött létre az intézetek kollaborációjával.

Mint elmondta, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kiemelt szerepet játszik az ETK elméleti és gyakorlati oktatásban: számos területen vesz részt (a szülésznők, védőnők, ápolók, gyógytornászok, mentőtisztek képzésében), a klinika munkatársai évente több száz hallgatót oktatnak (tantermi előadásokat és klinikai gyakorlatokat tartanak). Dr. Rigó János kiemelte, 8-10 orvos vesz részt rendszeresen az oktatásban, emellett a szakdolgozók is, nemcsak a magyar, hanem az idegen nyelvű képzésben is (angol nyelvű szülésznőképzés). Elmondta, az egyetem szakdolgozóit is szélesebb körben lenne szükséges bevonni az ETK-n zajló oktatásba. Hangsúlyozta, hogy a karok együttműködésében vannak még kiaknázatlan lehetőségek.

Az ETK új tudományos dékánhelyettesét korábbi cikkünkben mutattuk be. 

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.