Negyedik alkalommal rendezte meg az Oxiológia és Sürgősségi Ellátás Tanszék a szakmai napját, melyen a hallgatók fejlődését és az évfolyamok egymás közti ismerkedését szolgálja. A program előkészítésében és lebonyolításában aktívan rész vettek a hallgatók is.

RS48513_KA-20160506-KA__9683-scrAz egész napos program főszervezője, dr. Hornyák István docens köszöntőjében hangsúlyozta, hogy ezt a napot minden évben a hallgatókkal, a hallgatóknak és a hallgatókért szervezik. A délelőtti előadások sorát dr. Kanizsai Péter tanszékvezető nyitotta meg, aki a point of care technikákról szólva kiemelte, hogy a laktát korai prediktív értéke jelentősen hozzájárul a kritikus állapot időben való felismeréséhez.  „A mi pilótáink még a légvonalnál is tudnak egy rövidebb utat” – fogalmazott dr. Hetzmann László orvos igazgató a légimentésről szóló előadásban, majd dr. Goschler Ádám, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatója mutatta be az alapítványt és a gyermekrohamkocsi mentésben játszott szerepét. László Endre Márton a mentőautók biztonsági előírásairól, a gyártás során figyelembe veendő szabályokról, valamint a mentőbalesetek okairól tartott filmekkel illusztrált előadást. Az előadások sorát Megyeri László zárta, aki a 70-es, 80-as évek mentéséről, a kezdetek mentőtisztképzéséről tartott visszaemlékezést.

RS48510_KA-20160506-KA__9703-scrA hallgatók szakmai versenyén nyolc csapat vett részt. A csapatok nyolc helyszínt jártak körbe az ETK Erkel utcai épületében és annak udvarán, minden helyszínen 10 perc állt rendelkezésükre a feladat teljesítéséhez. Öt szituációs gyakorlat mellett egy-egy játékos, erőnléti és általános műveltségi feladatot is teljesíteniük kellett a versenyzőknek. A szakmai feladatok közül a legnehezebb talán a hegymászóbaleset volt, ahol a két sérült ellátását speciális körülmények is nehezítették, de nem volt egyszerű a magasból leesett fiatal lány szakszerű ellátása sem.RS48503_KA-20160506-KA__9725-scrA versenyt a Trenka Ferenc, Kurdi Balázs, Vásárhelyi Imre, Szalai Rebeka összetételű csapat nyerte. A rendkívül szoros versenyben az első három helyezést elérő csapat között minimális eltérés döntött. A versenyzők díjazását a Roche Magyarország Kft., a Szent Márton Mentőszolgálat és az EMD Hungary Kft. támogatása tette lehetővé.

 

Szabó Ágnes

fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.