Az Orvosi Mikrobiológiai Intézet Pasteur Intézethez történő csatlakozásáról egyeztetett a Semmelweis Egyetemen a párizsi Pasteur Intézet két munkatársa áprilisban.

Dr. Monica Sala, oktatási igazgató és David Ittier, a nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátor elsőként dr. Szél Ágostonnal, a Semmelweis Egyetem rektorával találkozott. A megbeszélésen részt vett dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója, Sylvette Tourmente, Franciaország budapesti együttműködési attaséja, Szánthó Szilvia, Magyarország párizsi attaséja, valamint az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója, dr. Szabó Dóra és dr. Jeney Csaba egyetemi docens.

Az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója a megbeszélésen elmondta, hogy a francia és a magyar intézet közösen szervez egy szakmai fórumot Pneumococcus Day címmel, melyet 2016 őszén rendeznek meg Budapesten. A megbeszélésen a résztvevők megállapodtak egy közös Horizon2020 Twining pályázat előkészítéséről, melyben a Semmelweis Egyetem vállalná a projekt koordinátori szerepét a Pasteur Intézet bevonásával.

Ezt követően az Orvosi Mikrobiológiai Intézetben a kutatócsoportok bemutatták a kutatási területeiket a delegáció tagjainak. Az Orvosi Mikrobiológiai Intézet hallgatói találkozót is szervezett, ahol dr. Monica Sala beszámolót tartott egyebek mellett arról, hogyan lehet részt venni a Pasteur Intézet különböző képzési programjaiban. Kitért a Pasteur Intézetben a külföldi hallgatók számára elérhető rövid és hosszú távú ösztöndíj programokra is. A tájékoztatót az egyetem magyar, angol és német nyelvű hallgatói részéről komoly érdeklődés övezte.

A program részeként David Ittier előadást tartott az „EU-Eastern Partnership STI Cooperation in Addressing Health Research and Innovation” című konferencián.

A mostani látogatás egy 2015 októberében indított folyamat soron következő állomása volt, amelyet a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézete kezdeményezett. Dr. Szabó Dóra és dr. Jeney Csaba, az intézet munkatársai Szánthó Szilvia francia tudományos attasé szervezésében látogatást tettek a párizsi Pasteur Intézetben. Az akkori látogatás alkalmával javaslatot tettek a magyarországi Pasteur Intézet létrehozására az Orvosi Mikrobiológiai Intézet keretein belül. A sikeres látogatást követően, az együttműködés első lépéseként aláíródott az ERASMUS+ mobilitási program a két intézmény között.

2016 februárjában a Semmelweis Egyetem rektora részt vett Párizsban a „Semmelweis Nyomán” című rendezvényen, amely lehetőséget adott további tárgyalásokra a Pasteur Intézet vezetőivel. Ebből az alkalomból dr. Szél Ágoston megerősítette a Semmelweis Egyetem csatlakozási szándékát a Pasteur Intézet hálózatához.

Pogrányi Péter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.