A dél-koreai Samsung céggel közös Ultrahang Képző Központ létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást dr. Szél Ágoston rektor, míg az Azeri Orvosi Egyetem vezetőjével egy székhelyen kívüli képzés elindítását is lehetővé tévő megállapodás született Bakuban.

IMG_1664_1Közös Ultrahang Képző Központ létrehozásáról kötött együttműködési megállapodást a Semmelweis Egyetem és a Samsung Medison Dél-Koreában, ahová a Nemzetgazdasági Minisztérium Varga Mihály miniszter vezette delegációjának tagjaként látogatott el dr. Szél Ágoston. A rektor és Spittle Wayne, a Samsung Medison elnökhelyettese által február végén aláírt megállapodás szerint a Semmelweis Egyetemen lesz a cég közép-kelet-európai  régiójának oktatási központja. A képzéseken orvostanhallgatók, valamint végzett orvosok sajátíthatják el a legmodernebb diagnosztikai eljárások technikai alapjait.

IMG_1451_1Az orvosi berendezések és rendszerek fejlesztésével foglalkozó koreai cég egy nagy teljesítményű 5D ultrahang készüléket telepít az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára, ahova nagy számban érkeznek az ország egész területéről patológiás terhességet viselő várandósok.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája nyolc éve tart rendszeresen nemzetközi tanfolyamokat a Samsunggal közösen. Tavaly együttműködés született nemzetközi továbbképző tanfolyamok szervezéséről is.

artur_rasizade_victor_orban_050316_04Március 5-én dr. Szél Ágoston Orbán Viktor miniszterelnök küldöttségének tagjaként Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba látogatott. A kétnapos program során a rektor együttműködési megállapodást írt alá az Azeri Orvosi Egyetem rektorával dr. Sabir Aliyevvel.

A Semmelweis Egyetem vezetősége az elmúlt másfél évben több alkalommal is tárgyalt egy Bakuban indítandó székhelyen kívüli orvosképzés lehetőségéről. Ennek érdekében dr. Szél Ágoston és dr. Pop Marcel, a nemzetközi kapcsolatok igazgatója már tavaly júniusban látogatást tett az azeri fővárosban, az ottani Oktatási Hivatal meghívására. A székhelyen kívüli orvosképzésről szóló tárgyalásokat mind a magyar, mind az azeri kormányzat kiemelten támogatta.

Ezt követően Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára és Laszlóczki Imre, Magyarország bakui nagykövete közbenjárásának köszönhetően az azeri féllel tovább folytatódtak az egyeztetések a székhelyen kívüli orvosképzés elindításáról. Ennek eredménye a most aláírt együttműködési megállapodás, mely tág keretet biztosít a jövőbeni oktatási és kutatási együttműködésnek a két egyetem között.

Dobozi Pálma
Vadlövő Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotók: Nemzetgazdasági Minisztérium, trend.az

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.